Kadınlar Tunus'ta buluştu: Saldırılar ve örgütlülük tartışıldı

Ortadoğu ülkelerinden kadınlar Tunus'ta bir araya geldi. Toplantıda AKP'nin kadın özgürlüğünü hedef alan saldırıları da konuşuldu.

Tunus'ta yapılan Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) 1. Ortadoğu ve Arap Kadınları Toplantısı 24-27 Ağustos günleri arasında devam ediyor. Toplantıya Filistin, Tunus, Ürdün, Cezayir, Mozambik, Libya, Kürdistan delegeleri katıldı.

Kadınlar, "Kitham Saafin, Khalida Jarrar, Ayşe Gökkan’a özgürlük” yazılı fotoğrafları yakalarına takarak tutuklamaları protesto etti.

Toplantının ilk günü Kürdistan ve Filistin cezaevlerinde tutsak olan kadınlar selamlanarak başladı. DKY Ortadoğu Sekretaryasından olan, İsrail cezaevinde tutulan Filistinli Kitham Saafin'in gönderdiği mektup okundu. Ülkelerden katılan kadınlar değerlendirme ve sunumlarını yaptı. Toplantıda kadınların yaptığı sunumlarda kadın özgürlüğü ve örgütlülüğü için nasıl bir örgütlenme gerektiği ve Ortadoğu’da alternatif modelin nasıl olacağı üzerine tartışmalar yürütüldü.

'AKP KADIN SİYASETÇİLERİ VE KAZANIMLARIMIZI HEDEF ALIYOR'

Toplantıya TJA adına katılan Gülcihan Şimşek, tutuklu TJA aktivistileri ve Ayşe Gökkan’ın toplantıya katılan kadınlara gönderdiği selamı iletti. Şimşek, Ortadoğu’da savaş ve kadınların savaştan nasıl etkilendiğine değinerek, Türkiye’de AKP iktidarının kadın özgürlüğüne geliştirdiği saldırılar, kadın siyasetçilerinin tutuklanması ve kadın kazanımlarına yönelik yapılan saldırılar anlatıldı. Türkiye’de 1 yıldır süren OHAL’le birlikte kadına yönelik şiddetin arttığına değinen Şimşek, 1 yıl içinde 352 kadının erkek-egemen zihniyet tarafından katledildiğini anlattı. Toplantıda 4 yıl önce Paris’te bir komplo sonucu katledilen Kürt kadın devrimci Sakine Cansız’ın yürüttüğü kadın özgürlüğü mücadelesini anlatan Şimşek, ayrıca 9 Ocak’ın dünyada siyasi cinayetle katledilen kadınları anma günü olması önerisinde bulundu. Şimşek, TJA’nın 3 ay boyunca yürüteceği “Tecrit kaybedecek, özgürlük kazanacak” ve “Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” kampanyaları hakkında da kadınlara bilgi verdi.

Toplantı DKY Ortadoğu Sekretarya seçimi ile devam ediyor. Toplantıdan sonra DKY delegesi olan tutsak Kitham Saafin, Khalida Jarrar, Ayşe Gökkan için eylem yapılacak.