Katledilen devrimci Kürt kadınlar anıldı

Paris’te 11 yıl önce katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahî) Türk devleti tarafından katledilmelerinin üzerinden 11 yıl geçti. 3 kadın, katledilmelerinin 11. yıl dönümünde anıldı.

İZMİR

İzmir'de Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde DEM Parti binasında anma etkinliği düzenledi. Anmada, Şirnex’in Silopiya ilçesinde 2015-2016 tarihleri arasında soykırımcı saldırılar sırasında katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar, Pakize Nayır ile Paris’te katledilen KCK Yürütme Kurulu üyesi Emine Kara da anıldı. Kadınlar için yapılan saygı duruşunun ardından başlayan anmada, sinevizyon gösterimi yapıldı. Çok sayıda kadın anmaya katılırken, sık sık “jin, jiyan, azadî" ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

TJA aktivisti Emine İnan, kadınların "Kadınız, Kürdüz, bulunduğumuz her yerde kimliğimizi koruyacağız ve 'jin, jiyan, azadî' felsefesini büyüteceğiz" dedikleri için hedef olduklarını belirtti. İnan, "Paris’te katledilen arkadaşlarımız kadın mücadelesi ve çalışmalarını büyüttükleri katledildiler. Yine Emine Kara arkadaşımız DAİŞ’le mücadelede yer aldı daha sonra gittiği Paris’te katledildi. Katledilen 7 kadın arkadaşımızın bize bıraktığı hakikat mücadelesini sürdüreceğiz. Bu temelde arkadaşlarımızın mücadelesini örgütlenerek büyüteceğiz" dedi.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Zehra Vezan Karabulut ise, "3 kadının Paris’te katledilmesinden sonra yine aynı eller, Silopiya'da da 3 kadın siyasetçiyi katletti. Aynı katiller partimizin binasına kadar gelerek Deniz Poyraz'ı katlettiler. Katledilen kadınların ateşi bizim kalbimizde yanıyor ve hiç sönmeyecek. Biz kadınları asla yenemeyecekler" diye kaydetti.

WAN

3 Kürt kadın katledilişlerinin yıl dönümünde Wan’da düzenlenen etkinlikte anıldı. ŞanoWan’da düzenlenen anma öncesi sahne, karanfil, mum ve üç Kürt siyasetçinin fotoğrafları ile süslendi.  
Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşunun ardından konuşan DEM Parti Wan Milletvekili Gülderen Varlı, “Paris katliamının üzerinden 11 yıl geçti ama hala katiller ortaya çıkarılmadı” diyerek, katliamın asıl faillerinin açıklanmadığını belirtti.
Ancak Kürtler olarak katliamın faillerini bildiklerini ifade eden Varlı, “Biz biliyoruz ki MİT, 3 kadın yoldaşımızı katletti. Kürt halkı 50 yıllık mücadelesi sırasında onlarca katliamdan geçti. Ancak hiçbir baskı mücadelemizden geri adım attırmadı. Bu katliamları yapanlar bilsinler ki; bizler şehadetlerimizle yeniden var olanlarız. Sakine’nin mücadelesi bize yol göstericidir. Bu baskınlar, işkenceler, göç dayatması politikalarına karşı bizler her alanda mücadelemizi yükselteceğiz” dedi.
Şiir dinletisiyle devam eden anma etkinliği, 3 kadın siyasetçinin mücadelesini konu edinen sinevizyon gösterimi ile son buldu.

COLEMÊR

Colemêrg ve Gever’de de anma programı düzenlendi. DEM Parti Colemêrg İl Örgütü binasında düzenlenen programda kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Anmada konuşan DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, kadınların özgürlük mücadelesinde öncü oldukları için hedef alındıklarını söyledi.
DEM Parti Gever İlçe Örgütü’nde yapılan anmaya da çok sayıda kişi katıldı. Burada konuşan DEM Parti Gever İlçe Eşbaşkanı Filiz Saygı, katliamı kınadı. Burada da yapılan sinevizyon gösteriminin ardından katılımcılar sık sık, “jin, jiyan, azadî” ve “ Şehîd namirin” sloganları attı.