'Katledilen kadınların hesabını öz savunmayla soracağız'

TJA, Cizîr’de Zeliha Özkaplan’ın evli olduğu erkek tarafından katledilmesini protesto etti, öz savunma ve örgütlülüğü büyütme mesajı verdi.

TJA AÇIKLAMA

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde Zeliha Özkaplan’ın evli olduğu Haydar Özkaplan tarafından katledilmesi Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde protesto edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizîr Şubesi’nde düzenlenen toplantıya kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.  

'İKTİDAR KADIN KATLİAMLARINI MEŞRULAŞTIRIYOR'

İktidarın politikaları sonucunda kadın katliamlarının meşrulaştırıldığını ifade eden TJA aktivisti Sema Erene, “Türkiye’de kadına yönelik şiddet giderek kadın düşmanı cephesini genişleten AKP-MHP iktidarınca kurumsallaştırılıyor. Mevcut rejim, tahakkümünü kadınlar üzerinden derinleştiriyor ve doğrudan kadın katilleri ile çocuk istismar faillerinin anlayışları beslemektedir. Cezasızlık yöntemiyle de bu katilleri her geçen gün daha da güçlendirmekte ve iyi hal indirimiyle de adeta teşvik etmektedir” dedi.

'ÖRGÜTLENME VE ÖZ SAVUNMAYI BÜYÜTECEĞİZ'

Şiddetin her türlüsüne karşı mücadele eden kadınların sürekli hedef alındığına işaret eden Sema Erene, “İktidar, kadınların katliamını bu şekilde teşvik edip yasalarla besliyor. Kadın örgütlülüğünün güçlü olduğu Kurdistan’da ise özel savaş politikalarını devreye koymaktadır. Kadınlar fuhuş ve madde bağımlılığı gibi özel savaş politikalarıyla düşürülmeye çalışılıyor. Katledilen kadınların hesabını ‘Jin, jiyan, azadî’ mücadelesiyle soracağız” dedi.

Cizîr’de yaşanan kadın katliamına rejimin erkek egemen anlayışının nasıl besleyip büyüttüğü gerçeği üzerinden yaklaşmak gerektiğine dikkat çeken Sema Erene, “Zeliha evli olduğu erkek tarafından katledilmiştir. TJA’lı kadınlar olarak özellikle de devlet eliyle beslenen üniformalı erkek şiddeti olmak erken şiddetine karşı sessiz kalmayacağız. Bu yüzyılı ‘Jin, jiyan, azadi’ felsefesiyle toplumsal örgütlenme ve öz savunma hakkımızı geliştireceğimiz kadın yüzyılı yapacağız. Zeliha ve katledilen kadınların hesabını sormaya devam edeceğiz” diye belirtti.