KCK: Özgürlük ruhuyla mayalanan direniş yenilemez

‘’Tüm Dünya Kadınlarının ve Kürt Kadınlarının 8 Mart Gününü Kutluyor; tüm dünyanın Kadın özgürlüğüne dayalı özgür ve demokratik yaşama kavuşmasını diliyoruz.’’

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.  Açıklamada, ‘’tüm Dünya Kadınlarının Ve Kürt Kadınlarının 8 Mart Gününü Kutluyor; tüm dünyanın Kadın Özgürlüğüne Dayalı özgür ve Demokratik Yaşama kavuşmasını diliyoruz’’ denildi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, yayınladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü mesajında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan geliştirdiği Kadın Kurtuluş ideolojisi ve Kürt kadının özgürlük mücadelesine dikkat çekildi. Açıklamada, ‘’tüm dünyada 8 Mart emekçi kadınlar günü kutlanmaktadır. Son 20 yıldır Önder Apo'nun Kadın Kurtuluş İdeolojisi ve Kadın Özgürlük Çizgisiyle Kürt kadınları 8 Martlarda kadın özgürlük mücadelesine öncülük yapmaktadır. Kadının toplumsallıkla neolitik toplumu yaratarak insanlığa öncülük yaptığı coğrafyada şimdi de kadının özgürlüğü şahsında insanlığı özgürleştirme mücadelesi vermektedir.

Bugün dünyamızda siyasal, toplumsal ve kültürel bir kriz yaşanmaktadır. Ortadoğu'da III. Dünya Savaşı biçiminde yaşanan bu kriz sadece kapitalist modernitenin değil, beş bin yıllık erkek egemenlikçi devletçi sistemin krizdir. Krizi yaratan erkek egemenlikçi sistemin krizden çıkışı sağlaması mümkün değildir. Günümüzde sadece Ortadoğu'nun değil, dünyanın sorunları da ancak kadın özgürlükçü demokratik bir sistemle çözülebilir. Böyle bir çözüm seçeneğini de Önder Apo halklarımızın önüne koymuştur. Kadın Özgürlük Hareketi bu seçeneği Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'da pratikleştirmek için örgütlenmekte ve mücadele etmektedir. Kürt kadını örgütlenip mücadele ederek Kürdistan'dan başlamak üzere Türkiye ve Ortadoğu'yu özgür ve demokratik yaşama kavuşturmada öncülük yapmaktadır’’ denildi.

KÜRT KADINI ÖNCÜLÜĞÜ HAK ETMİŞTİR

Kürt kadınının ödediği bedellerle özgür ve demokratik yaşam öncülüğünü hak ettiğine vurgu yapan KCK açıklaması şöyle devam ediyor:

‘’Kürt kadını bu öncülüğü hak ederek kazanmıştır. Zor koşullarda ve erkek egemenlikçi anlayışın hakim olduğu ortamda büyük emekler vererek, özgür ve demokratik yaşam fedailiğini ortaya koyarak kadın özgürlük mücadelesini tüm Ortadoğu'da yükselen değer haline getirmiştir.

Kadın Özgürlük Hareketi açısından her yıl yeni değerlerle yüklenmiş bir mücadele yılı haline gelmektedir. Bu da kadın Özgürlük Hareketi'nin özgürlük ruhunu ve mücadele gücünü yükseltmektedir. Geçen dönem tüm Kürt halkı açısından olduğu gibi kadın Özgürlük Hareketi açısından da özyönetim mücadelesi ile özgür ve demokratik yaşamı kazanma dönemi olmuştur. Özyönetim direnişlerinde de kadın fedailiği yine öne çıkmış; özyönetim direnişlerinin temel moral değeri haline gelmiştir. Silopi’de Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar, Taybet ana; Cizre’de Derya, Berjin, Sultan ve daha birçok kadın özyönetim direnişçisi de şehit düşerek Kürt halkının özgür yaşamdaki ısrarını ortaya koydular. Bu şehitlerimiz Saraların, Zîlanların, Bêrîtanların, Nudaların, Çîçeklerin, Şîlanların, Vîyanların, Sorxwînlerin, Arîn Mîrkanların izinde yürüyerek özyönetim direnişlerinin zaferini bugünden sağlamışlardır. Kürt kadının özgürlük ruhuyla mayalanan hiçbir direnişin yenilgiye uğratılması mümkün değildir. Bu kadın direnişçilerimiz yaşamlarını fedaice ortaya koyarak özgür ve demokratik yaşamın ruhu ve güvencesi olmuşlardır.’’

SÖMÜRGECİLİK KADINA KARŞI YENİLMİŞTİR

Kürdistan’da devam eden soykırımcı sömürgeciliğin kadın mücadelesini özellikle hedef aldığına dikkat çeken KCK, 2015 yılında gerilla Ekin Wan’ın katledildikten sonra vücudunun teşhir edilmesi, kültürel soykırımcı sömürgeciliğin Kürt kadınından ne kadar korktuğunun gözler önüne serdiğini belirtti.

‘’Kürt kadınına yönelik bu büyük düşmanlık ve öfke kesinlikle kadın özgürlük mücadelesinde kendi yenilgilerini görmelerinden dolayıdır’’ denilen KCK açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

Önder Apo, kadın özgürlük ruhunu Özgürlük Hareketi'nin ruhu haline getirerek yenilmez bir mücadeleyi ortaya çıkarmıştır. Kürt kadınları Önder Apo'ya layık olmak ve Özgürlük Hareketini yenilmez kılmak için her gün daha fazla örgütlenmekte ve mücadeleyi yükseltmektedirler. Kadın Özgürlük Hareketi, insanlığın özgürlük ve demokrasi mücadelesinde rolü ve etkisinin ne olduğunu görmekte ve bu temelde her yerde mücadelesini yükseltmektedir. Önder Apo'nun özgürlüğünde kadın özgürlüğünü gören kadın Özgürlük Hareketi bu 8 Mart’ta da, Newroz’da ve daha sonra da Önder Apo'nun özgürlüğü için mücadelesini yükseltecektir. Kadını ayağa kaldıran, kadını güçlendiren, kadını tüm siyasal, sosyal ve kültürel sorunları çözme gücü haline getiren Önderliğine sahiplenerek özgürlüğünü sağlatmak en başta da kadın özgürlüğünün zaferi olacaktır.’’

ÖZGÜR ORTADOĞU’YA KADINLAR ÖNCÜLÜK YAPACAK

Kadınların bu yıl ağır bedeller verdiklerini hatırlatan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasının sonunda şu mesajı verdi:

Bu yıl kadınlar ağır bedeller verdiler. Özyönetim direnişine en fazla kadınlar sahiplendiler. Özyönetim demek, kadın iradesinin açığa çıkması ve kendini güçlendirmesi demektir. Özyönetim demek, kadın özgürlük mücadelesinin zaferi demektir. Merkezileşme ne kadar erkek egemenlikçi sistemse, özyönetim ve yerel demokrasi de o kadar kadın özgürlükçü sistemdir; kadının güç olduğu sistemdir. Bu temelde tüm kadınları özyönetim direnişlerini sahiplenerek, özyönetim direnişlerini zafere götürecek kadın özgürlüğü temelinde toplumsal özgürlüğü gerçekleştirmeye çağırıyoruz. Önder Apo'nun özgürlüğü için mücadele vererek demokratik Türkiye ve özgür Kürdistan'ı gerçekleştirmeye ve bu temelde tüm Ortadoğu'yu kadın özgürlük ruhunda özgür ve demokratik yaşama kavuşturma mücadelesinde öncü rolü oynamaya çağırıyoruz.