Köln'de kadınlar Sur ve Cizre için yürüdü

Almanya’da yaşayan Kürt kadınları, YJK-Elmanya’nın düzenlediği eylem ile AKP devletinin Kürdistan’daki soykırımı protesto etti. Almanya’nın Köln kentinde yapılan yürüyüşe 3 bin dolayında kişi katıldı.

Almanya’da yaşayan Kürt kadınları, YJK-Elmanya’nın düzenlediği eylem ile AKP devletinin Kürdistan’daki soykırımı protesto etti. Almanya’nın Köln kentinde yapılan yürüyüşe 3 bin dolayında kişi katıldı.

Almanya’da yaşayan Kürdistanlı kadınlarının çatı örgütü olan YJK-Elmanya’nın çağrı ise NRW’de yaşayan binlerce kişi Türk devletinin soykırımlarını protesto etti.

Tarihi Dom Kilisesi önünde saat 13:00’dan itibaren toplanmaya başlayan kitle, direniş türküleri eşliğinde halaylar çekti ve ardından da Neumarkt’a doğru yürüyüşe geçti.

Kürdistanlı, Türkiyeli sol örgütler ve değişik inanç gruplarının da bayrak ve flamalarıyla yerini aldığı yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, yanı sıra YPG/YPJ, AGİF, ADHK, CİK ve TJK-E bayrakları taşındı. Yürüyüşte kadın rengi taşınan döviz, flama ve pankartla yansıdı. Köln'ün en işlek caddesi Neumarkt boyunca kitle öfkeli bir biçimde “Çocuk katili Erdoğan” sloganını haykırdı.

Bir saatlik yürüyüşün ardından miting alanı olan Neumarkt Meydanı'na varıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından YJK-Elmanya Yöneticisi Ayten Aslaner, Alman Sol Parti (Die Linke) Federal Milletvekili adına Andrej Hunko, Sosyalit Kadınlar Temsilcisi Gülbahar Gündüz ile ADHK Temsilcisi birer konuşma yaptı.

YJK-Elmanya Yöneticisi Aslaner Sur ve Cizre'de halk direnişini selamladı. Kürdistan’da Kürt halkının sergilediği öz yönetim direnişinin Avrupa'da da sahiplenmesi, eylemliklerle güçlendirilmesinin gerektiğini söyleyen Aslaner, “Kobanê ruhuyla halkı Cizre ve Sur'a güç vermeliyiz” dedi.

'NATO VE AB ERDOĞAN'A YEŞİL IŞIK YAKTI'

Andrej Hunko ise Erdoğan'ın 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP başarısına karşılık Türkiye'yi savaş atmosferine sürüklediğine dikkat çekti. Hunko, NATO, Avrupa Birliği ile Alman Federal hükümetinin de Erdoğan'ın Kürtlere karşı savaşına yeşil ışık yakarak, ortak olduğunu ifade ederek, Kürdistan'da şu an Türk devleti ve Erdoğan tarafından uygulanan savaş ve vahşetin uluslararası araneya taşırılması ve hesabının sorulması için herkesi göreve çağırdı.

'PYD KÜRTLERİN TEMSİLCİSİ OLARAK CENEVRE’DE YERİLİ ALMALIDIR’

Cenevre 3 görüşmesine de değinen Hunko, Türkiye'nin değişik ayak oyunlarıyla Suriye ve Rojava'da asıl direniş unsuru olan PYD'yi dışlayarak, kendi emellerini dayatarak aslında Suriye'de varılacak çözüm, barışı tıkadığını söyledi. Rojava’da, Kobanê'de direnişinin öncüsünün PYD olduğunu ve Salim Müslim'in mutlaka Rojavalı Kürtlerin temsilcisi olarak Cenevre'de yerini alması gerektiğinin altını çizdi.

'YJK-ELMANYA İLE DAHA GÜÇLÜ PRATİKLER GELİŞTİRECEĞİZ'

Yürüyüşün örgütleyen YJK-Elmanya üyesi Zilan Serhad ise Kürt kadının Saralar ve Sêvelerin şahsında göründüğü üzere; özgürlük mücadelesinin her alanında yerini aldığını, mücadeleyi güçlendirdiğini belirtti. Serhad, “Şu anda Cizre'de 30 yaralının içerisinde çocuk yaşta insanlarımızın, kadınlarımızın ve gençlerimizin sessinin dünyaya duyurulması gibi bir görevimiz var, onları yalnız bırakmamalıyız. O nedenle burada göründüğü üzere Avrupa'nın kentlerinde bu tarz eylemleri düzenliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kürt kadınları olarak oluşturduğumuz çatı örgütlememiz YJK-Elmanya ile daha güçlü ve sonuç alıcı eylemler ve pratikler geliştireceğiz” dedi. Miting atılan sloganlarla sona erdi.