GÖRÜNTÜLÜ

Kürdistan’da kadınlar YPS-JIN saflarında direniyor

YPS-JIN Üyesi Xwînda Serdar, insanlığı savunmak isteyen vicdan sahibi tüm gençleri hendek ve barikatların gerisindeki YPS ve YPS-JIN saflarına davet etti.

Kürdistan’da devlet terörüne karşı halkı korumak amacıyla kurulan YPS yani ‘Sivil Savunma Birlikleri’ giderek geniş bir örgütlenme ağına kavuşuyor.

YPS’nin kurulduğu tüm yerleşim merkezlerinde YPS-JIN de kuruluyor ve kadınlar bu örgütlenme içerisinde savunma direnişine katılıyor. YPS-JIN’ın örgütlendiği bir merkez ise Şırnak’ın İdil ilçesi.

YPS-JIN Üyesi Xwînda Serdar, insanlığı savunmak isteyen vicdan sahibi tüm gençleri hendek ve barikatların gerisindeki YPS ve YPS-JIN saflarına davet etti.

Bakûrê Kürdistan’ın geneline yayılan öz yönetim direnişi, kadınların öncülüğünde büyümeye devam ediyor. Barikat ve hendeklerin gerisindeki güvenli bölgelerde, ‘yeni yaşam’ kadın eliyle inşa ediliyor.

Bu bölgelerden biri olan Şırnak’ın İdil ilçesinde,  barikatların gerisinde devlet güçlerinin saldırılarına karşı yediden yetmişe direnen YPS-JIN savaşçılarının sayısı her geçen gün artıyor.

YPS-JIN GİDEREK BÜYÜYOR

Aylar önce Şırnak’ın İdil ilçesinde YPS ve YPS-JIN güçleri kuruluşlarını halkın da katıldığı bir tören ile deklare etmişti. Özyönetim bölgelerinde YPS-JIN gibi özgün yapılanmaların kadınlar ve toplum yaşam açısından önemli bir adım olduğunu belirten YPS-JIN Üyesi Xwînda Serdar, kuruluş amacını şöyle özetledi; “Adından da anlaşıldığı gibi YPS-JIN (Yekineyên Parastına Gel-Jin) Halk Savunma Birliklerinin kadın kolunu oluşturuyor. Köyleri, kasabaları, şehirleri ve metropolleri ele aldığımızda kadınların özgün yaşam alanlarının bulunmadığını görüyoruz. Bu nedenle biz kadınlar, YPS’den ayrı özgün alanlarımızı oluşturup, kadının kendini tanımasını sağlayarak kendi gücünün bilincinde olmasını sağlamak amacı ile YPS-JIN’ı kurduk.”

KADINLAR ÖZ YÖNETİM DİRENİŞİNE ÖNCÜLÜK YAPIYOR

Devletin empoze ettiği kadın, sadece ev işlerini yapıp, erkeğe hizmet eder bakış açısının Kürdistan’daki kadınlar tarafından yerle bir edildiğinin altını çizen Serdar, “Kadınlar artık dağda, şehirde, ovada kendi rengini ve kimliğinin farkına vararak örgütleniyor. Örgütlü kadın çevresindeki insanlara örnek olup öncülük yapıyor. Kadın kendini tanıdıkça toplumla daha fazla ilgileniyor, toplumun sorunlarına cevap olmaya çalışıyor. Kadının topluma cevap olma arayışlarının sonucunda ortaya çıkan YPS-JIN, sadece Kürt kadınlarının değil, tüm dünya kadınları adına devlete ve eril zihniyete karşı tepkisidir” dedi.

ÖZ SAVUNMA HAKTIR

Hendeklerin öz yönetim bölgelerindeki halkı savunmak amacı ile kazıldığını vurgulayan Serdar, “Karşımızdaki düşman teknik anlamda birçok imkana sahip; bombaları, tankları, topları ve ağır silahlar kullanarak halkımıza saldırıyor. Biz onların bu tanklı toplu saldırılarına teknik açıdan gelişmiş ağır silahlar ile cevap veremiyoruz, fakat hendek ve barikatlarımız ile bu saldırıları boşa çıkarıyoruz. ‘Hendekler neden kazıldı?’ diyorlar. Bir hayvan dahi tehlikeler karşısında hayatta kalabilmek için öz savunma gerçekleştirirken, bir halka seni yok etmeye gelen devlete karşı öz savunma gerçekleştirme demek ne kadar mantıklıdır? Evet, YPS ve YPS-JIN güçleri hendekler kazıp barikatları kurdu. Fakat bunu saldırı amaçlı yapmadı. Bu hendekler ve barikatlar çocuk, yaşlı, kadın veya hasta birçok insanı devletten korumak için var ve biz var olduğumuz sürece var olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

İNSANLIĞI SAVUNMAK İÇİN HENDEKLERİN GERİSİNDE BULUŞALIM

Kürdistan ve Türkiye metropollerindeki gençlere çağrıda bulunan Serdar, insanlığı savunmak isteyen vicdan sahibi tüm gençleri hendek ve barikatların gerisindeki YPS ve YPS-JIN saflarına davet etti. 

...