Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için AİHM’e mektup

TAJÊ ve YJŞ, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecride karşı AİHM'e mektup gönderdi.

AİHM'E MEKTUP

Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki tecrit koşullarına dikkat çekmek amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bir mektup gönderdi. Mektupta, Abdullah Öcalan’a dönük 26 yıldır devam eden tecrit sürecinin insan hakları ihlali olduğu vurgulandı ve umut hakkının yerine getirilmesi istendi.

'ŞENGAL HALKI ABDULLAH ÖCALAN SAYESİNDE KURTULDU'

Mektupta 3 Ağustos 2014’te gerçekleşen Şengal katliamı hatırlatılarak, Şengal halkının Abdullah Öcalan’ın savaşçıları sayesinde bu katliamdan kurtulduğu ve onun fikir ve felsefesiyle örgütlendiği ifade edildi.

'HİÇBİR HABER ALINAMIYOR'

TAJÊ ve YJŞ, mektupta İmralı’daki tecridin 25 Mart 2021’den bu yana ağırlaştığını ve Abdullah Öcalan’dan hiçbir şekilde haber alınamadığını belirtti. Bu durumun insan hakları ihlali olduğunun vurgulandığı mektupta, AİHM’e seslenilerek, “Eğer insan hakları varsa, nerede? Neden insan hakları mahkemesi kendi yasalarını uygulamıyor" sorusu yönetildi.
Mektupta, işgalci Türk devletinin umut hakkını tanımadığı ve sürekli disiplin cezaları uyguladığı belirtilerek, “Neden insan hakları mahkemesi bunu araştırmıyor" denildi. Ayrıca Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı ile ilgili raporunu açıklamamasının tecridin gizli tutulduğunun bir göstergesi olduğu ifade edildi.

AİHM'DEN TALEPLER

TAJÊ ve YJŞ, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziksel özgürlüğünün insan hakları özgürlüğü olduğunu belirterek AİHM’den şu taleplerde bulundu:

"Türk devletinin uyguladığı disiplin cezalarına son verilmesi.
Doktorların İmralı’yı ziyaret edebilmesi ve aile ile avukat görüşmelerinin gerçekleştirilmesi için gerekli fırsatların sağlanması.
CPT’nin İmralı’yı ziyaret raporlarını kamuoyuna açıklaması.
İnsan hakları yasalarına göre Önder Abdullah Öcalan’ın umut hakkının yerine getirilmesi ve fiziksel özgürlüğünün sağlanması."