Kürt kadınlar, Rusya Kadınlar Birliği Başkanı ile görüştü

Rusya Kürt Kadın Hareketi'nden bir heyet, Rusya Kadınlar Birliği Başkanı ile bir araya geldi. Birlik Başkanı Filipovna, Kürt kadınların mücadelesini kutsal, dayanışmayı da görev saydıklarını belirtti.

Rusya Kürt Kadın Hareketi'nden bir heyet, Rusya Kadınlar Birliği Başkanı ile bir araya geldi. Görüşmede, ortak mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Birlik Başkanı Filipovna, Kürt kadınların mücadelesini kutsal, dayanışmayı da görev saydıklarını belirtti.

Rusya Federasyonu'nda faaliyet yürüten Rusya Kürt Kadın Hareketi Koordinasyonu Üyesi Hatuna İsoyan, yürütme üyeleri Meral Deniz, Kürdistan Lezgiyeva ve KJK Yürütme Üyesi Çınar Tolhıldan’dan oluşan heyet, merkezi başkent Moskova’da olan Rusya Kadınlar Birliği'nin Başkanı Yekaterina Filipovna ile görüştü. 

FİLİPOVNA: TÜRKİYE'NİN FAALİYET YÜRÜTTÜĞÜ YERLERDE DAİŞ ÖRGÜTLENİYOR

Filipovna, görüşmede "Kürt kadınlarla yakından çalışmaktan memnuniyet duyarız" diyerek şöyle konuştu: 

"İlk defa Kürt Kadın Hareketi temsilcileriyle görüşüyoruz ve bu bizim için çok önemlidir. Bu ilk görüşmemiz, dilerim ileride daha yakından çalışırız. Sizinle çalışmak bizim için de iyi olur. Takip ettiğimiz kadar son bir yılda Suriye’de tam 10 bin çocuk kayboldu ve binlerce kadın taciz ve tecavüzlere maruz kaldı. Maalesef bütün savaşlarda olduğu gibi yine acıyı en çok kadınlar ve çocuklar çekmektedir. Ortak bir kadın dayanışması biz kadınlar için hayati önemdedir.

Terör tehlikesinden kurtulmak bizim için de çok zor. Bilindiği gibi Türkiye’nin aktif bir şekilde faaliyet yürüttüğü Kafkas ülkeleri var, yani eski Sovyet devletler birliği ülkeleri. Türkler ya da Türklere bağlı olan güçler var. Onlar orada teröristleri örgütleyip Ortadoğu ve Rusya şehirlerine gönderiyor. Örneğin son iki hafta önce Dağıstan’da bir patlama oldu ve insanlar öldü, bunu DAİŞ üstlendi ve onların kimler tarafından hazırlandığı bilinmektedir. 

Kürt hareketinin gelip Rusya’da görüşmeler yapmasını ve Rusya kamuoyuyla bölgede yaşanan gelişmeleri paylaşmalarını çok önemli buluyoruz. Ancak bu şekilde dezenformasyonlara karşı durabiliriz, diye düşünüyorum. Kürdistan’da yaşanan olaylar bize fazla yansıtılmıyor. Bu konuda yeteri kadar bilgi edinemiyoruz."

'KÜRT KADIN MÜCADELESİNİ KUTSAL GÖRÜYORUZ'

Filipovna, Kürt kadınlara "Biz Rusya Kadınlar Birliği olarak size bir kaç noktada yardımcı olabiliriz" diye hitap ederek, şunları belirtti: 

"Birincisi, biz üç senede bir Uluslararası Kadın Forumu düzenliyoruz. Ve bütün dünyadan her ulustan kadınlar katılıyor. Dünya çapında kadınların sorunları tartışılıyor ve çözüm için ortak kararlar alınıyor. Bu anlamda sizin böyle bir forumda yer almanız bizim için çok önemli olacaktır. Bu konuda size yardımcı olabiliriz ve aramızda görmekten memnun oluruz. 

Rojava’da dünya düşmanına karşı mücadele eden genç Kürt kadınları vardır. Birçok sayıda yaralı ve yardım ihtiyacı olan gençler ve çocuklar vardır. Ortak bir komite oluşturma isteğinde bulundunuz, biz bu konuyu birliğimizin gündemine alacağız ve aynı zamanda gerekli yerlerde dile getirmek için harekete geçeceğiz. Kürt kadınların mücadelesini kutsal gördüğümüz gibi yardımda bulunmayı, bir nebze de olsa acılarını paylaşmayı görev biliyoruz ve elimizden geleni yapmaya hazırız."

TORHILDAN: DAİŞ'E EN BÜYÜK DARBEYİ KÜRT KADINLAR VURDU

Heyet adına görüşmede konuşan KJK Yürütme Üyesi Çınar Tolhıldan ise şunları ifade etti: 

"Kürt kadınları toplumun her alanında mücadeleyi yükselterek kendi iradelerini ortaya koyuyor. Kürt Kadın Mücadelesi kurulduğu günden bugüne kadar sürekli kendi iradesiyle ve öz gücüne dayanarak mücadele yürütmüştür. Bugün tüm dünyaya kan kusturan DAİŞ çetelerine de en ağır darbeyi yine Kürt Kadın Hareketi vurmuştur. Kadınların bu mücadelesini tüm dünya da yakından gördü. Fakat biz Kürt kadınları sadece savaşla anılmak istemiyoruz, toplumun diğer alanlarında da aktif olmak istiyoruz. Farklı toplumdan kadın hareketleriyle ilişkilenerek ortak bir kadın dayanışması oluşturmak sadece biz Kürt kadınların hedefi değil, tüm kadınların hedefi olmalıdır. 

Rojava’da Kürt kadınları çok büyük bir başarı elde etti. Savaşların toplumlarda bıraktığı derin izler öyle kolay kolay kapanmıyor. Ölen kadınların çocukları, yaralı olan kadınlar ve parçalanmış ailelerin yaşadığı zorlukların aşılması için tüm kadın hareketlerinin ortak çalışması gerek. Bu konuda sizinle de ortak bir çalışma içerisine girmek istiyoruz. Rojavalı kadınlara Rus kadınların yardım elini uzatması gerek."

'AKP FAŞİZMİNE KARŞI ULUSLARARASI DAYANIŞMA LAZIM'

Tohıldan, AKP'nin Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılarına da dikkat çekerek, "Kuzey Kürdistan’da AKP faşizmi her geçen gün artarak sürüyor; imha ve inkar politikaları dünya kamuoyu tarafından pek görülmüyor. Adeta Kürtler kaderleriyle baş başa bırakılmış durumda. Ölen kadın ve çocukların cenazeleri günlerce sokak ortasında kalıyor. Bu insanlık dramına karşı öncelikle uluslararası güçlerin devreye girmesi gerek. Tabii bizim için en önemli olan bu saldırılar karşısında da kadın iradesinin ortaya çıkmasıdır" dedi.