Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım etkinlikleri sürüyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri devam ediyor.

Kuzey Doğu Suriye'nin birçok kentinde 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamındaki eylem ve etkinlikler "Her türlü şiddet ve işgale karşı Jin, jiyan, azadî" sloganı altında düzenlendi.

 

QAMIŞLO

Kuzey ve Doğu Suriye Hilala Zêrîn Kültür Hareketi, Qamişlo kentindeki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi salonunda “Kadın Direnişi” adlı fotoğraf sergisi açtı.  Sergide 30 kadın sanatçının yaptığı 45 tablo sergilendi. 

Sergi, 18 Kasım'da Qamişlo'nun Amûdê ilçesinde, 20 Kasım'da ise Hesekê’de açılacak .

 

MINBIC

25 Kasım kapsamında Minbic Kadın Meclisi, Minbic Yasama Meclisi'nde sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımıyla farkındalık ve bilgilendirme semineri düzenledi.

Seminerin moderatörlüğünü yapan Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Meclisi Sözcüsü İbtisam Ebdulqadir, kadına yönelik şiddetin biçimlerini, bu şiddetin nedenlerini ve bunun kadınlar ve toplum açısından yarattığı yıkıcı sonuçlara dikkat çekti.

İbtisam Ebdulqadir, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları ve işgal altındaki bölgelerde işlediği suçların bölge halkına yönelik şiddetin yüzü olduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin kurtuluşu gösterdiğini belirten İbtisam Ebdulqadir,  "Önder Abdullah Öcalan eleştirel değerlendirmeler sunarak toplumsal, kadınsal, ideolojik bir devrimin önünü açtı. Önderlik, erkeklerin klasik ve geleneksel kalıpları aşması gerektiğini söyledi” dedi.

 Kadın Evi Şikayet Bölümü Başkanı Beyan Mistefa, Minbic'te bir yılda 28 kadının öldürüldüğü, 23 cinayet vakası, 45 intihar girişimi, 37 cinayet, 35 darp ve işkence, 43 yangın vakası ve 34 reşit olmayan evlilik vakasının olduğunu açıkladı.

Daha sonra kadına yönelik şiddetin tarihçesi, nedenleri, sonuçları ve çözümlerinin anlatıldığı film gösterimi yapıldı.

 

DÊRAZOR

Dêrazor Zenubiya Kadın Topluluğu, Dêrazor Kilo Bölgesi Sivil Meclisi salonunda kadın örgütleri, sivil örgütler ve Zenubiya Kadın Topluluğu temsilcilerinin katılımıyla bir panel yaptı.

Zenubyia Kadın Topluluğu Üyesi Leyla El Ebdullah, kadına yönelik şiddetin biçimlerini, etkilerini anlattı ve çözüm önerilerinde bulundu.

 

KOBANÊ

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi, Kobanê kantonunun Şeran ilçesinde seminer düzenledi. Seminer, onlarca üye ve ilçe kurumu yöneticisinin katılımıyla parti binasında yapıldı.

Şeran Kongra Star Üyesi Nadiya Hiso, kadına yönelik şiddetin türlerine dikkat çekerek, kadınların kendilerine yönelik şiddet karşısında sessiz kalmasının da bir şiddet biçimi olduğunu dile getirdi.

Seminer, "Jin, jiyan, azadî" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.