Newaya Jin ‘öz savunma’ gündemiyle çıktı

Newaya Jin’in 231. sayısı “Kendini Savunma Zamanı” manşetiyle çıktı.

NEWAYA JIN

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in Haziran baskısı okuyucuyla buluştu. Gazetenin bu ay manşetine taşıdığı öz savunma konusunu Halide Türkoğlu, Ruşen Samsat, Heja Zerya, Roza Metina, Bêrîtan Zagros kaleme aldı.

ÖZ YÖNETİM ÖZ SAVUNMADIR

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Newaya Jin’e yazdığı yazıda, öz yönetim-öz savunma bağını ele aldı. Türkoğlu, kendini yönetebilen, irade olabilen kadının kendisine yönelik saldırılara karşı mücadele gücünü de elde edeceğini belirterek, “sokağını, mahallesini, kültürünü, dilini, doğasını, ekmeğini, yaşam hakkını savunmanın bilinciyle yaşar” dedi.

ÖZ SAVUNMA AĞLARI

Gazetenin yazarlarından Ruşen Samsat, 3. Dünya Savaşı’nın esasta doğa, toplum ve kadına karşı yürütüldüğüne buna karşın doğa-toplum ve kadın savunmasının küresel düzeyde zayıf, parçalı ve stratejiden yoksun olduğuna dikkat çekerek, “Öz savunmayı kadınların geniş dayanışma ağı ve yaşamın bütün alanlarına yayılmış oldukça esnek-yaygın örgütlenme ihtiyacı olarak geliştirmek gerekiyor” tespitinde bulundu.

ZÎLAN VE SEMA BİR TUTUMDUR

Heja Zerya, Haziran ayı vesilesiyle Zîlan (Zeynep Kınacı), Sema Yüce şahsında Kürt Kadın Hareketi’nde öz savunma mücadelesini köşesine taşıdı.

ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI

Kürtçe sayfalarda ise, gazetenin yazarlarından Roza Metina geçtiğimiz haftalarda Şirnex'teki cinsel saldırı ve öz savunma örneği üzerinden Bakûre Kurdistan’daki özel savaş politikalarını TJA aktivisti Berivan Kutlu ile konuştu.

‘FERMAN VE KIRIMA KARŞI KENDİNİ KORU’

Bêrîtan Zagros, Şengal’de öz savunmayı ele aldı. TAJÊ’nin başlattığı kampanyaya da değinen Zagros, Şengalli kadınların “ferman ve kırıma karşı kendini savun” adıyla yürüttükleri öz savunma eğitimlerini de anlattı.

İRAN VE ROJHILAT’TA DEĞİŞİM KADINLARIN ELİNDE

Rûken Nexede, İran’da Reisi’nin ölümü ile ulus devletlerin çöküşünü analiz ederek, İran ve Rojhilat’ta değişimin ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin aktörü kadınlar eliyle yaşandığının altını çizdi.

AKARSEL’İN İSMİ OKUMA EVİ’NDE YAŞIYOR

Gazetenin yazarlarından Şervîn Nûdem, Silêmanî'de katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel adına Halep’te açılan ‘Okuma evi’nin çalışmalarını anlattı. Nûdem, Akarsel’in son çalışması olan kütüphane çalışmasının böyle bir proje ile genç kadınların mekanı haline getirildiğini belirtti.

EKOLOJİ GÜNÜ DEĞİL EKOLOJİK YAŞAM

Kürtçe Ekoloji sayfasında ise Dengir Güneş, 5 Haziran “Dünya Çevre Günü”ne atıfla “Ekoloji günü değil ekolojik yaşam” tespitiyle ekoloji mücadelesinin tek bir günle sınırlanamayacağına dikkat çekti.

KOLOMBİYA’DAN MÜCADELE ÖRNEĞİ

Newaya Jin dünya sayfasında özel bir röportaja yer verdi. Kolombiya’da savaşa, ırkçılığa, ataerkilliğe karşı mücadele eden siyahi kadınlardan Sheira Gómez, yerellerde özerk örgütlenen Topluluk Konseyleri içinde kadınların rollerini şöyle tarif etti: “Bir ağacın kökleri gibiyiz. Bu mücadeleyi ayakta tutan, yaşatan bizleriz.”

KOLEKTİF BİR KADIN PROJESİ

Kültür sayfasında Nilay Egeli’nin, Wan’da geçtiğimiz Aralık ayında başlatılan ve bir yıllık süreyi kapsayan ‘Ji Çaran Çar, Jin Hûner/Dörtte Dört Kadın Sanat’ projesine dair Aryen Hûner Derneği yöneticisi ve müzisyen Fadime Polat’la söyleşisi yer aldı. Fadime Polat, projenin kadınların sanat alanında daha görünür kılınması, kolektif bilincin oluşmasına katkılarından söz etti.

ALMAN VE GREK KADIN HAREKETİNİN ÖNCÜLERİ

Gazetenin portre sayfalarında Kürtçe’de Berjîn Têkoşer Alman kadın hareketinin öncülerinden Louise Otto’yu, Türkçe’de Fidan Yıldırım, Yunanistan’da ilk kadın gazetesinin kurucusu, kadın özgürlük arayışlarının gelişmesinde öncü bir role sahip Kalliroi Parren’i anlattı.

GENÇLER MUTLU MU?

Can alıcı konulara mizahi anlatımla dokunan Kaktüs, bu ayki köşesinde TÜİK’in “Yaşam Memnuniyet Araştırması” üzerinden gençlerin gerçekten mutlu olup olmadığını, sistemin mutluluğu nelerin üzerinden tariflendirdiğini sorguladı.

Newaya Jin’in Haziran sayısı ve daha fazlasına newayajin.net adresinden ulaşılabilir.