Ailesinin yaptığı açıklamaya göre, 19 Aralık günü saat 10.00'da Tahran'daki Devrim Mahkemesi'nde görülecek olan dava, 2023 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesinden bu yana Nergis Muhammedi'ye karşı açılan "ilk dava" olacak.
Aile, "Siyasi ve güvenlik nedenleriyle cezanın infazının Tahran dışında gerçekleştirileceği duyuruldu" dedi. Açıklamada, bu talebin İstihbarat Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtildi.
Nergis Muhammedi'nin X üzerindeki resmi hesabına göre, suçlamalar henüz açıklanmadı ancak davanın aktivistin Evin Cezaevi’ndeki “faaliyetleri” ile ilgili olduğu belirtildi.
Açıklamaya göre üçüncü kezdir benzer bir dava açılıyor. İlk iki davada Nergis Muhammedi, 27 ay hapis ve 4 ay sokak süpürme ve sosyal çalışma cezasına çarptırılmıştı.
13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammedi, İran ve Rojhilatê Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.
Nobel Komitesi 6 Ekim'de kendisine prestijli barış ödülünü vererek "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını" övmüştü.
Paris'te yaşayan eşini ve çocuklarını birkaç yıldır görmeyen Nergis Muhammedi, ailesine göre "29 Kasım'dan bu yana" telefon görüşmesi yapamıyor.
Nergis Muhammedi, sözkonusu tarihe kadar İran'da yaşayan akrabalarıyla konuşabiliyor ve mesajlarının sosyal paylaşım hesapları aracılığıyla hızla dış dünyaya ulaşmasını sağlayabiliyordu.
Ailesi 10 Aralık'ta Oslo'da Nobel Barış Ödülünü, Nergis Muhammedi adına kabul etti. Ödül töreninde çocukları tarafından okunan bir metinde "Ben zalim ve kadın düşmanı bir dini rejimin baskısının kurbanı olan İranlı bir kadınım (...) İran halkı azimle baskı ve otoriterliğin üstesinden gelecektir” mesajını vermişti.