Nobel Barış Ödüllü tutsak aktivist Nergis Muhammedi'nin davası başladı

Nobel Barış Ödülü sahibi ve tanınmış insan hakları aktivisti Nergis Muhammedi’nin davası, Tahran'daki Devrim Mahkemesi'nde başladı. Tutsak aktivist duruşmalara katılmayı reddettiği için duruşmalar onun yokluğunda gerçekleştiriliyor.

52 yaşındaki Nergis Muhammedi, İran’da kadınlara yönelik zorunlu başörtüsü ve idam cezasına karşı savunuculuğu nedeniyle Kasım 2021'den bu yana hapiste tutuluyor.

Avukatı Mustafa Nili, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, "Nergis Muhammedi’nin duruşması bugün, başkent Tahran’daki Devrim Mahkemesi 29. Şubesi’nde, kendisinin yokluğunda yapıldı" dedi. 

Nili, müvekkilinin "Dina Ghalibaf ve Mart ayında yapılan parlamento seçimlerinin boykotuna ilişkin sözleri nedeniyle İran rejimine karşı propaganda yapmakla suçlandığını" söyledi.

Nergis Safiye Muhammedi, 21 Nisan 1972'de İran'ın Zencan kentinde dünyaya geldi. Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi’nde nükleer fizik okudu ve 32 yaşından itibaren insan hakları aktivistliği yaparak gazeteci oldu. Nergis Muhammedi aynı zamanda 2003’te Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ilk İranlı ve ilk Müslüman kadın olan Şirin Ebadi'nin başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nin başkan yardımcısıdır.

İran'da zorunlu başörtüsüne karşı kitlesel sivil itaatsizliğin öncülerinden biri olan Nergis Muhammedi, 22 yaşındaki Jina Emînî’nin 16 Eylül 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından katledilmesi sonrası başlayan 'Jin, Jîyan, Azadî' devrimine hapishaneden kaleme aldığı yazılarla destek verdi.

13 kez tutuklanan ve 5 kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan Nergis Muhammedi, 2021'den bu yana tekrar hapsedilmiş durumda. İran ve Doğu Kurdistan’daki 'Jin, Jiyan, Azadî' devriminin öne çıkan yüzlerinden biri oldu.