Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi: Öcalan’ın özgürlüğü barış anlamına gelecektir

Cenevre toplantısı, Türkiye’nin Kürt politikası ve Öcalan'a uygulanan tecridi ANF’ye değerlendiren Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebedi, Türkiye’de yaşananların son bulmasını istediğini belirtti.

Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi, Ortadoğu’da Kürt sorunu müzakere ve diyalog ile çözüleceğini kaydederek, ‘’Kürtlerin kendi topraklarında özgür yaşaması bir haktır. Türkiye buna saygılı olmalı” dedi.

Ortadoğu’daki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunun altını çizerek Ebadi, bu sorunun da ancak diyalog ve müzakere yoluyla çözülebileceğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride de dikkat çeken Ebadi, ‘’Öcalan’ın özgürlüğü müzakere ve barış anlamına gelecektir’’ dedi.

Cenevre toplantısı, Türkiye’nin Kürt politikası ve Öcalan'a uygulanan tecridi ANF’ye değerlendiren Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebedi, Türkiye’de yaşananların son bulmasını istediğini belirterek, “Bitirilen barış süreci ve müzakerelerin yeniden başlatılıp sorunun diyalog yoluyla çözülmesini istiyorum. Bu talebim Ortadoğu’daki Kürt sorunu için geçerlidir. Ancak kuşkusuz Ortadoğu’da sadece Kürt sorunu yok. Çözüm bekleyen bir çok sorun var. En büyük sorun ise, hükümetlerin demokratikleşme sorundur. Yoksulluk, yolsuzluk gibi sorunlar da söz konusu. Bütün bu sorunlar çözülmeden hiç bir sorun çözülemez” diye konuştu. Ebadi, Kürtlerin Cenevre’ye çağrılmamasını de eleştirerek, halkların temsil edilmediği bir toplantı ve platformdan sonuç çıkmayacağını söyledi.

‘MÜZEKERE TEKRAR BAŞLAMALI’

Türk devletinin, Kürtlerin özgürlük ve demokratik taleplerini silah ve askeri yöntemlerle karşılık vermesini sert bir dille eleştiren Şirin Ebadi, şunları söyledi: ‘’Şuanda yaşanan sivil ölümler için üzgünüm. Bu bir insan hakları ihlalidir. İnsan haklarının çiğnemesidir. Türkiye’nin azınlık ve Kürtlerin haklarına saygı göstermesi gerekiyor. Belki Kürtlerin sayısı Türklerinden az olabilir, ama demokrasi bütün haklar ve farklılar için olmalı. Herkesin aynı haklara sahip olması gerekiyor. Eğer bir devlette zorbalık varsa orada demokrasi olamaz. Türk devleti insan hakları kanunlarını göz önünde bulundurmalı. Kürtler, Türkiye’de bütün hak ve özgürlüklere sahip olmalılar. Ana dillerinde eğitim görmeli, kültürlerini yaşamalı. Bu insani bir haktır. Onun için en kısa zamanda, müzakerenin tekrar başlanması ve bu sorunların son bulmasını umuyorum.”

‘ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜZEKERE ANLAMINA GELİYOR’

Kuzey Kürdistan’daki katliamlara karşı Dünya devletlerin sessizliğini de eleştiren Ebadi, ”Devletler, çıkarları için sessiz kalıyor. Kendi çıkarları için insan haklarını feda ediyor. Ama insan hakları kurumları, kamuoyu ve basın sessiz değil. Bu konuda rahatsızlar. Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz günlerde, Kürtlerin temel haklarının çiğnendiğini açıkladı. Yine Avrupa medyası bu konuyu işliyor” diye konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride de değinen Şirin Ebadi, Öcalan’ın barış için önemli biri olduğunu ve en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşmasını dilediğini söyledi. Ebadi, “Öcalan’ın özgürlüğü barış ve müzakere anlamına gelecektir. Ama şuanda da avukatları, ailesiyle görüştürülemiyor. Görüşme onun hakkıdır. Yine internet, basın olanakları olmalı. Bunlar her siyasi tutsağın hakkıdır” dedi.

...