Öcalan'a yönelik tecrit CPT yetkilileriyle görüşüldü

Öcalan'a dönük tecride ilişkin Kürt kadınlar ve HDP AK Temsilcisi Yağızay, CPT yetkilileri ile görüştü. Görüşmede, savaşa son verilmesi için Öcalan ile görüşülmesi gerektiği belirtilti. CPT yetkilileri de kaygılı olduklarına dikkati çekti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek için TJK-E’li ve Avrupalı kadınlar,  CTP’nin önünde bir miting düzenledi. Dışarıda miting devam ederken kadınlardan oluşan heyet kurum yetkilileriyle görüşerek, İmralı’ya bir heyetin göndermesini istedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından "Kadınlar Önderliği ve özgürlüğü için eylemde”, “Öcalan’a özgürlük ve Kürdistan’a statü” şiarlarıyla Strasbourg kentinde bulunan İşkence Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi’nin (AK) bir protesto gösterisi düzenlendi. Bine yakın katının katıldığı eylemde, Avrupalı kurumlar göreve çağrıldı. Dışarıda kadınların mitingi devam ederken HDP Urfa Milletvekilli Dilek Öcalan, İmralı Heyeti Üyesi ve KJA Koordinasyonu Üyesi Ceylan Bağrıyanık, TJK-E Temsilcisi Nursel Kılıç ve HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay’dan oluşan bir heyet, CPT yetkilileri ile görüştü. Görüşmede Dilek Öcalan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan bir yıldır haber alamadıklarını belirterek, "Hem aile, hem halk olarak Öcalan'dan haber alamıyoruz. Gidişattan kaygılıyız” dedi. Öcalan’a yönelik tecridin devam etmesi halinde Türkiye’nin felakete gideceğini söyleyen Dilek Öcalan, CPT’nin acil olarak İmralı’ya bir heyetin göndermesini istedi. 

'SAVAŞA SON VERMEK İÇİN GÖRÜŞÜLMELİ'

İmralı Heyeti ve KJA koordinasyon üyesi Ceylan Bağrıyanık ise Öcalan’a 17 yıldır uygulanan tecridin Kürt sorununun tamamen çözümsüzlüğüne dönük siyasi bir tutum olduğunu vurguladı.

TJK-E Temsilcisi Kılıç ve HDP AK temsilcisi Yağızay ise sayısız kez CPT ile görüştüklerini ifade ederek, artık somut adımların atılması gerektiğini, bir an önce Öcalan'dan haberdar olmak istediklerini, bunun savaş ortamına son vermenin temeli olabileceğini belirtti. Kılıç ve Yağızay, müzakere sürecine derhal dönülmesi gerektiğini kaydetti.

CPT: KAYGILIYIZ

Heyete daha sonra TJK-E adına hazırlanan dosya verildi. Dosyada, 17 yıllık tecrit koşullarına dikkat çekildi. Görüşmede, CPT yetkilileri de gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, heyetin mesajını ilgili komiteye ileteceklerini aktardı.