Kadınların sesi NuJINHA Yayın hayatına başladı
Kadın Medya Kültür Vakfı öncülüğünde kurulan NuJINHA, yayın hayatına başladı. 5 dilde yayın yapacak olan ajans, Ortadoğu’da kadınların sesi olacak.
Kadın Medya Kültür Vakfı öncülüğünde kurulan NuJINHA, yayın hayatına başladı. 5 dilde yayın yapacak olan ajans, Ortadoğu’da kadınların sesi olacak.
NuJINHA, İsveç merkezli Kadın Medya Kültür Vakfı öncülüğünde kuruldu. Yayın hayatına başlayan ajans, Arapça, Farsça, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere 5 dilde yayın yapacak. Yeni kadın ajansı, şu adresten yayın yayın yapacak: https://jinhaagency.com/tr
NuJINHA, yola çıkış hikayesini anlatırken, Ortadoğu’da kadınların sesiz olmayı amaçladıklarını belirtti.
Açıklamada, “Geçmişten geleceğe deneyimlerinden beslenen kadın gazeteciler gerçekler ve yeni bir dil için yola çıktı” denildi.
NuJINHA, “evde, iş yerinde her gün sömürülenlere, mahallelerde, evlerinde, işyerlerinde, işçi, sanatçı, akademisyen belki yazar kimlikleriyle yok sayılan, görmezden gelinen, her daim şiddetle bastırılan kadınların sesinin artık duvarları ve sınırları da aşacağını” ifade etti.
Açıklamada, devamla şunlar belirtildi: “Arapça, Farsça, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce, dil, din, ırk gözetmeksizin her kadının hikayesi 'ötekiliği' değil birlikte güçlü olduğumuz hatırlatılarak yazılacak.
İsveç merkezli Kadın Medya Kültür Vakfı öncülüğünde kadınlar, kadın olmanın hakikatini sayfalarında paylaşacak.
Kadın gazeteciler bu yeni yola, yeni bir ajans olarak başladı. NuJINHA Ortadoğu’nun değişik duraklarında kadınların hayatlarına dokunmaya ve bu hayatların değişimini duyurmaya hazır.”
KADIN ODAKLI HABERCİLİK
Sitede yer alan başka bir açıklamada, kadın odaklı haberciliğe vurgu yapıldı. NuJINHA, “Kadın hakları temelli ya da kadın odaklı habercilik yaygın medyada temsil edilme ve kadınlığın inşa edilme biçimlerine karşı geliştirilmiş olan bir hak haberciliği türüdür” dedi.
Zira haberin ataerkil düzen ve zihniyet yapılarına referansla iş gördüğü, bu haliyle son derece eril ve cinsiyetçi bir doğaya sahip olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Bizim için asıl sorun ataerkil iktidarları, bunun medyaya yansımasını teşhir ederken yerine neyi koyacağımızdır. Bu noktada Ortadoğu’da yaşayan bir grup kadın gazeteci olarak, cinsiyetçilikten arınmış haber dilini oluşturmak için uzun zamandır tartışma yürütüyoruz.Tartışmalarımızda geçmiş kadın medya deneyimlerinden faydalanmak kadar bu miras ile yeni bir dili nasıl oluştururuz konusunda belli bir mesafe kaydettik” denildi.
‘TÜM KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUZ’
Kapatılan JINHA’nın hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bilindiği gibi 2012 yılında Diyarbakır’da kurulan ve kadın haberciliği konusunda belli bir aşamaya gelen JINHA (Kadın Haber Ajansı) Türkiye devleti tarafından kapatıldı.
Kadın haberciliğine dair önemli bir değeri olan bu ajansın kapatılması feminist medyanın ve kadın mücadelesinin susturulma çabasının bir parçasıydı.
Her ne kadar Kürt kadınları tarafından kurulmuş olsa da JINHA bu coğrafyada yaşayan halklardan ve inançlardan tüm dünya kadınlarının ortak mirasıydı.
Bunun bilinciyle yeni bir yayın hazırlarken bu mirasa sahip çıkmak için ismimizi NuJINHA olarak belirledik.”
NuJINHA, İsveç merkezli Kadın Medya Kültür Vakfı ile ortaklaşa başlattıkları ajans yayınını ile kadının medyada ‘temsiliyetsizliği’ne karşı yeni bir temsil biçimi oluşturmak ve tüm kadınların sesi olmak istediklerini vurguladı.