PAJK: Newroz, inkara, imhaya ve soykırıma karşı mücadelenin sembolüdür

PAJK: Kuzey Kürdistan’da öz yönetim ilanlarında yurdunun öz savunmasını yaparken, yine Rojava ve Şengal’de DAİŞ terörüne karşı öz savunma yaparken düşman gerçekliğinin vahşetini geri püskürtüyor.

Newroz’a ilişkin açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, “Kuzey Kürdistan’da öz yönetim ilanlarında yurdunun öz savunmasını yaparken, yine Rojava ve Şengal’de DAİŞ terörüne karşı öz savunma yaparken düşman gerçekliğinin vahşetini geri püskürtüyor. Kürt kadınları Ekinler, Pakizeler, Sêvêler öncülüğünde, onların anılarını savaşarak ve mücadele ederek yaşatıyorlar” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, halkların direniş, irade ve mücadele günü olan Newroz’un her zamanki gibi büyük bir heyecan ve coşku ile karşılandığını belirtti.

Halkların baharı karşılama günü olan Newroz’a “hoş geldin” dedikleri de vurgulanan PAJK Koordinasyonu açıklamasında, “Bizi Newroz ruhu ile birleştiren Rêber Apo’nun Newroz bayramını kutluyoruz. Özgürlük mücadelesinin öncüleri olan şehit yoldaşlarımızın anıları önünde saygı ile eğilerek, tüm özgürlük şehitlerimizin, yurtsever halkımızın, özgürlüğe sevdalı kadınların, serhildan gençliğinin ve Ortadoğu halklarının Newroz bayramını kutluyoruz. 

Newroz’un tarihi kadimdir, ilk toplumsallıkların anlam gücü ve yaşama bakış açısı ile yoğrulmuş ve şekillenmiştir. Newrozlar baharın gelişi, yani yeni yılın müjdecisi, insanın da doğa gibi kendisini yeniden yenilemesinin zamanları olarak bilinir. Newroz değişimin, yenilenmenin, arınmanın, bir eşikten bir eşiğe geçmenin adıdır halkların literatüründe. Newroz aynı zamanda baskıya karşı isyanın, inkara, imhaya, soykırıma karşı mücadelenin sembolüdür. Demirci Kawaların zalim Dehaklara boyun eğmediği ve onu alaşağı ettiği mücadelelerin zafer kutlamasıdır Newroz. Bugün de Kürdistan’da Newroz’un özgürlük ateşleri yanmaya devam ediyor. Nasıl ki bin yıllar önce Kürtler direnişlerini dağlarda, ovalarda, şehirlerde yaktıkları ateşlerin etrafında kenetlenerek yaşadılarsa, bugün de tüm Kürdistan bir Newroz alanına dönmüş durumda. Demirci Kawa’nın yüz binlerce çağdaşı Newroz ruhunu yaşıyor ve yaşatıyor. Mazlum Doğanların, Sema Yücelerin, Ronahi ve Berivan yoldaşların başını çektikleri özgürlük halaylarında bugünün Dehaklar’ına karşı özgürlük mücadelesi yürütüyorlar” dedi.

Günümüzün Dehaklarının bugün kendini Kürdistan’da AKP-Erdoğan faşizmi şahsında yaşatmaya çalıştığı da vurgulanan PAJK Koordinasyonu açıklamasında, insanlık düşmanlığının, tecavüz kültürünün, diktatörlüğün, talanın, gaspın, faşizmin sembolünün bugün AKP-Erdoğan hükümeti olduğunu kaydetti.

“Bu faşizan zihniyet yürüttüğü kirli savaş politikaları ile Dehak gibi Kürt gençlerinin beynini yemeye, Kürt kadınlarını katletmeye çalışıyor. Özgürlük savaşı veren Kürdü yok etmek için en acımasız vahşi savaş yöntemlerini uyguluyor. Hepsi birer direniş ve kahramanlık mekanları olan Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Varto, Gever, Farqin, Lice, Girî Sipî, Kobanê, Şengal tüm saldırılara karşı öz yönetimde ısrar ederek, özgürlükten vazgeçmeyen bir halkın gerçekliğini ifade ediyorlar” diyen PAJK Koordinasyonu, son bahardan bu yana tüm dünyanın gözleri önünde en korkunç saldırı ve baskılarla karşılaşan, yakılan, yıkılan, cansız bedenleri çırılçıplak sokaklarda sürüklenen, parçalanan Kürt halkının bu zülme karşı “boyun eğmeyeceğiz ve topraklarımızı savunmaktan vaz geçmeyeceğiz” diyerek düşman gerçekliğine kök söktürmüş durumda olduğunu belirtti.

Bu muazzam direniş karşısında çaresiz kalan faşizan zihniyetin çareyi daha çok yakıp yıkmak, daha çok öldürmekte aradığına dikkat çeken PAJK Koordinasyonu şunları vurguladı: “Ancak Kürt halkının ve özgürlük gerillasının mücadelesi bize bir kez daha gösteriyor ki, hiçbir zorbalığın gücü özgürlük ateşini söndürmeye yetmez. Nasıl ki 1982 yılında Mazlum Doğan yoldaş 12 Eylül faşizmine karşı boyun eğmeyip, ‘Berxwedan Jiyane’ dediyse, bugün de milyonlarca Kürt, kadın, erkek, genç ‘Berxwedan Jiyane’ diyerek AKP-Erdoğan terörüne boyun eğmiyor.  

Kürt kadını mücadelenin her döneminde olduğu gibi bu gün de Kürdistan’ın her yerinde mücadeleye öncülük yapmaya devam ediyor. Kuzey Kürdistan’da öz yönetim ilanlarında yurdunun öz savunmasını yaparken, yine Rojava ve Şengal’de DAİŞ terörüne karşı öz savunma yaparken düşman gerçekliğinin vahşetini geri püskürtüyor. Kürt kadınları Ekinler, Pakizeler, Sêvêler öncülüğünde, onların anılarını savaşarak ve mücadele ederek yaşatıyorlar. Bugün Kuzey Kürdistan’ın öz savunma güçlerinden olan YPS-Jin Kürt kadının binlerce yıllık direniş geleneğinin bir devamı olarak düşmanlarına karşı mücadele yürütüyor. Kürt kadınları, anneleri, genç kızları öz savunmalarını silahlı savaştan siyasete, ekonomiden sanata, eğitime, sağlığa kadar her alanda yaparak Kürdistan genelinde demokratik ulusun inşasında temel rolü oynuyorlar. 

Bizler 2016 yılı Newrozu’nu böylesi devasa gelişmelerin yaşandığı, büyük adımların atıldığı, her şeyin daha fazla netleştiği bir süreç içerisinde karşılıyoruz. Bugün bu topraklarda, Ortadoğu’da yaşananlar 3. Dünya Savaşının ifadesi oluyor. Bu savaşın halklar lehine bir zaferle sonuçlanması demokratik ulus inşası ile mümkündür. Bu açıdan 2016 yılı Newroz’u kapitalist modernite Dehaklarına karşı, demokratik modernite Kawalarının özgürlük savaşını verdiği bir gerçekliğin direniş günü oluyor. Bugün Kürdistan genelinde özellikle de Kuzey Kürdistan’da Kürt halkı tüm yasaklamalara, baskılara, tutuklamalara, saldırılara karşı alanlarda, sokaklarda Newroz ateşini yakmaya ve etrafında özgürlük halayına durmaya devam ediyorlar. Kürt kadınları, anaları, genç kızları ellerinde kesk u sor u zerli mendilleri ile bu halayın başında olmaya, özgürlük tililileri atmaya devam ediyorlar. Yine Kürt gençleri kendi beyinlerini yemeye, bitirmeye çalışan bu sisteme karşı serhildan ve direniş gençliği olarak her biri birer Zinar olma iddiasıyla mücadele ediyor.”

Kadın gerillalar olarak Kürt halkının bu muazzam direnişi ve mücadelesinden büyük bir moral ve güç alarak zalimlere, diktatörlere karşı öfkenin büyük bir savaşıma dönüştürerek, yarınlara doğru ilerlendiği de vurgulanan açıklamada, “Kırk yıldır Rêber Apo’nun öncülüğünde özgürlük gerillası ile direnen halk gerçekliği Newrozları direnişin günü kılarak yaşadı. Bugün Kürdistan’da bu gelenek daha güçlü ve iddialı bir şekilde devam ediyor. Kadınlar olarak dağlardan, köylere, şehirlere kadar öncülüğünü yaptığımız bu gelenek ile özgür yarınları yaratmanın sözünü bir kez daha veriyoruz. Bu açıdan başta Kürt kadınları olmak üzere, özgürlüğe sevdalı her insanı mücadele saflarına katılmaya, mücadeleyi büyütmeye ve zafere yürümeye davet ediyoruz. 

AKP faşizmi Newroz kutlamalarını yasaklayarak sadece bir günlük bayramı yasaklamıyor. Bir halkın varlığını inkar ediyor. Bir halkın değerlerini sahiplenmesini yasaklıyor. Tıpkı doğanın kendini yenilemesi gibi bir halkın kendini yenilemesini yasaklıyor. Halkların birlik ve kardeşlik ruhunu yasaklıyor. Halkların demokrasi ve özgürlük değerlerinin yeşermesini engelliyor. Yeni bir çağın, halkların demokrasi ve kardeşlik çağının gelişmesini yasaklıyor. Halkların bir çağlayan misali akmaya başlayan iradesi, AKP devletinin tüm bu faşist saldırılarına ve yasaklamalarına rağmen her gün biraz daha yükselmeye ve coşmaya devam edecektir. Kürtler, Mazlum ve Zekiyeler’in, Rahşan ve Semalar’ın Mehmet Tunçlar ve Derya Koçlar’ın, Sêvê ve Pakizeler’in izinde 2016 Newroz’unu yeni bir başlangıç yapma kararlılığındadır. Kürdistan’a özerklik, Türkiye’ye demokrasi ve Önder Apo’ya özgürlük Newroz’u yapma kararlılığındadır. Herkes bilemeli ki içinden geçtiğimiz tarihsel zaman, yaşamı özgür ve demokratik kılmak dışında bize başka bir şans tanımıyor. Bu temelde başta Kürt halkı olmak üzere, Kürdistan ve Türkiye’de yaşayan tüm halkları, halkların ortak vicdanını temsil eden aydın ve akademisyenleri, aklı ve yüreği demokrasi ve özgürlükten yana olan herkesi halkların birlik ve kardeşlik ruhunun ifadesi olan Newroz’a katılmaya çağırıyoruz. Newrozlu günler büyük bedellerle yaratılmış günlerdir. Newrozlu günler Nuroj’lu günlerdir, yenilikçi günlerdir. Halkların kaybedilmiş değerlerinin yeniden yaratıldığı günlerdir. Yitirilmiş iradenin kazanılma günleridir. Herkesi bu yeni günleri, bu yeni değerleri ve verilen büyük bedelleri sahiplenmeye, savunmaya ve yaşatmaya çağırıyoruz.  

Bu temelde bir kez daha başta Rêber Apo olmak üzere, şehitlerimizin, halklarımızın, kadınların, gençlerin, çocukların ve Ortadoğu halklarının direniş günü olan Newroz bayramı kutlu olsun diyoruz” dedi.