Paris Katliamı şehitleri Süleymaniye ve Şengal’de anıldı

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Süleymaniye ve Şengal’de gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

SÜLEYMANİYE

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), 9 Ocak 2013 tarihinde Türk MİT’i tarafından Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci için Süleymaniye’de bir anma töreni düzenledi.

Çok sayıda kişinin  katıldığı tören, şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından RJAK adına söz alan Şeyma Nebil, “Şehit Sakine ve yoldaşları mücadele etmekten bir an bile yorulmadılar. Şehit Sakine ve yoldaşlarının zindanlardaki direnişi, özgürlük mücadelesinin en canlı örneğidir. Şu anda dahi Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için tutsaklar açlık grevi eylemi gerçekleştiriyor. Direniş durmaksızın devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ardından Tevgera Azadî’nin mesajını okuyan Sara Reza, kadın ve halklar kimliğinin inkarına dayanan faşist Türk devletinin gücünü ırkçılık ve milliyetçilik ideolojilerinden aldığını söyledi. Sara Reza, “Bu Türk devletinin gerçeğidir. Bu nedenle Türk devleti Kürt halkının direnişini kırmak için mücadelemizin öncülerini hedef alıyor” dedi.

Mesajların okunmasının ardından Sakine Cansız ödülleri, işgalci Türk devletinin Kandil’e yönelik bombardımanı sonucu şehit olan Dayê Estê ile şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Cihan öğretmene verildi.

Anmada ayrıca Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yaşamları ve mücadelelerini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Cihan öğretmenin yaşamını yitirmeden önce yazdığı şiir okundu.

Son olarak törene katılanlara Sakine Cansız’ın yaşamını ve mücadelesini anlattığı ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabı dağıtıldı.

ŞENGAL

TAJÊ öncülüğünde Şengal Özerk Yönetiminin tüm bileşenleri ve kurumlarının katılımıyla bugün Şengal’de kitlesel bir yürüyüş düzenlenerek Paris Katliamı kınandı.

Bugün saat 14.00’da Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde Şengal’deki Êzidî ve Arap kadınlar ile Şengal Özerk Yönetiminin tüm kurumların katılımıyla kitlesel bir yürüyüşle Paris Katliamı kınandı. Şengal Halk Meclisi önünde toplanan kitle, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Sevê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın posterleriyle Heyermok’a kadar yürüdü.

Kitle adına burada bir konuşma yapan TAJÊ Sözcüsü Riham Hiço, şunları söyledi: “İki Paris katliamı şehitleri şahsında tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bu katliamlar, Türk devleti ve Fransa ortaklığında gerçekleştirilmiştir. Her yerde güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığı bir ülkede 3 Kürt devrimci kadın, Türk devleti tarafından katledildi. Türk devleti ve ortaklarını kınıyoruz. Bu devrimci kadınlar, kendilerini halklar için feda etmiş ve halklar için mücadele etmektedirler. Bu yüzyılda katledilmeleri büyük bir ahlaksızlıktır.”

PKK’nin kurucu kadrolarından olan Sakine Cansız’ın Alevi kimliğine değinen Riham Hiço, sözlerini şöyle sürdürdü: “Êzidî halkı da Aleviler gibi birçok katliam yaşadı. Acılarımız birbirinin aynısıdır. Bizlere ve onlara yapılan saldırılar aynı zihniyetin ürünüdür. Sakine arkadaşı katledenler ile Şengal’e saldıranlar da aynıdır. Şengal’deki tüm kadınlar Şehit Sara, Şehit Rojbîn ve Şehit Ronahî’nin mirasına sahip çıkarak kendilerini örgütledi.”

Son olarak saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarına vurgu yapan Riham Hiço, Sakine Cansız, Evin Goyî, Rojbîn ve Ronahî’nin yolunda yürüyeceklerini söyledi.

Yürüyüş sloganlarla sona erdi.