Paris'te Arin Mirkan Kadın Komünü ilan edildi

Paris yakınlarındaki Les Mureaux kentinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar Arin Mirkan Kadın Komünü’nü ilan etti. Komün ilanının yapıldığı etkinlik Kürdistan’daki öz yönetim direnişinde yaşamını yitirenler anılarak başladı.

Paris yakınlarındaki Les Mureaux kentinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar Arin Mirkan Kadın Komünü’nü ilan etti. Komün ilanının yapıldığı etkinlik Kürdistan’daki öz yönetim direnişinde yaşamını yitirenler anılarak başladı.

Kadın Komünü adına bir konuşma yapan Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Yolcu, öz yönetim direnişlerinin gerçekleştiği ve çok büyük bedellerin ödendiği böylesi bir süreçte kadınların komün ve meclis ilanlarına gitmelerinin oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Kürdistan’da gerçekleşen faşizan yönelimlerin asıl nedeninin Kürt halkının kendini yönetme istediği olduğunu vurgulayan Yolcu, özyönetim direnişlerinin sömürgeci zihniyeti yerle bir ettiğine dikkat çekti.

Daha sonra kadın hareketi adına bir konuşma yapan Berfin Zagros ise, kadınların örgütlenme düzeyinin aynı zamanda özgürleşme düzeyini de açığa çıkardığı için hayati önemde olduğunu vurgulayarak, tek bir kadının bile örgütsüz kalmaması gerektiğini belirtti.

Kürt kadın hareketinin yakaladığı düzeye öz örgütlenme sayesinde geldiğini belirten Zagros, “Kadın meclisleri, komünleri, kooperatifleri öz örgütlenmenin kurumsal ifadeleridir. Avrupa’da yaşayan halkımızın ülkede yaşanan savaş ve mücadele sorunlarıyla birlikte aynı zamanda göçmen olmaktan kaynaklı biriken birçok toplumsal ve sosyal sorunları bulunmaktadır. Kadın komünleriyle amacımız halkımızın, kadınların, gençlerin ve çocukların sorunlarıyla ilgilenmek kadar alternatif özgür toplum modelimizi de yaşanılır kılmaktır. Komün örgütlenmeleriyle kadın bilinçlenmesini daha fazla derinleştirmek kadar, kadına dönük her türlü baskıya, kırıma ve şiddete karşı da mücadelemizi daha fazla görünür kılmak istiyoruz” dedi.

Toplantı kadın komünün anlamı, işlevselliği ve komisyonların nasıl bir rol oynayacağı üzerine yapılan tartışmalarla devam etti. Örgütlenme, inanç, diplomasi, hak ve adalet komisyonlarından oluşan Arin Mirkan Kadın Komünü’nün sözcülüğüne Serpil Aslan seçildi. Yeni dönem hedeflerinin belirlendiği etkinlik, Kürdistan özyönetim direnişlerinin selamlanmasıyla son buldu.