Peyman Kobanê’ye kanat çırptı, yoldaşları Derêzor'a

Peyman Derê Zor'dan Kobane'ye geldiğinde 18 yaşında gencecik bir savaşçıdır. Henüz büyük savaş başlamadan 6 ay önce gelir Kobanê'ye. Kobanê'ye gelişi de tıpkı ‘gidişi’ kadar kolay olmaz...

Kürdistan'da çocuklar hep erken büyümek zorunda kalmıştır... Hep bir yarım kalmışlık içinde devam etmek zorundadır hayata. Buna rağmen tüm coşkularıyla dahil olurlar özgürlüğün kokusunu aldıkları yola. Peyman Cudî de Derêzor sokaklarından hissettiği bu kokunun peşi sıra düşüyor Kobanê yollarına…

Peyman Derê Zor'dan Kobane'ye geldiğinde 18 yaşında gencecik bir savaşçıdır. Henüz büyük savaş başlamadan 6 ay önce gelir Kobanê'ye. Kobanê'ye gelişi de tıpkı ‘gidişi’ kadar kolay olmaz...

Rojava devriminin büyük heyecan yarattığı günlerde arkadaşlarıyla siyasi çalışmalara dahil olur Peyman. Yüreğinde hiç görmediği Cudî’nin sevgisiyle çalışmalardaki yerini alır. Fakat Rojava devriminin ve savaşın yakıcılığı Peyman’ı hep daha önde olma arzusuna iter. Peyman, YPJ'ye katılım kararını arkadaşıyla paylaşarak ailesine bunu bildirmesini ister. Fakat arkadaşının da bu kararı aldığını ve aynı konuşmayı yapmak istediğini öğrenince birlikte gülmeye başlarlar. Böylece ikisi içinde yeni bir hayatın kapısı aralanır. 6 arkadaş bir Newroz günü askeri alana geçmek için sözleşirler. Vakit gelince buluşma yerinde yalnızca Peyman ve bir arkadaşı vardır.

SORUMLU DÜZEYDE GÖREV ALIR

Derêzor'dan Qamişlo'ya DAİŞ çetelerine kendilerini fark ettirmeden geçen bu iki arkadaş Qamişlo'dan Kobanê'ye geçerek YPJ içinde eğitim alır. Peyman, kısa süre içerisinde yaşının üzerinde sergilediği olgun duruşu ile askeri alanda ön plana çıkmaya başlar. Böylece kendi taburunda sorumlu düzeyde görevler de alır.

Haziran ayı içerisinde Kobanê'ye ilk saldırılar başladığında Peyman bazı arkadaşlarını kaybetme acısını yaşar. Toprağa düşen her arkadaşının ardından kendini daha çok mücadeleye vererek bilincini arttıran Peyman; Yeni eğitim devrelerinde de kendine verilen görevleri layığıyla yerine getirir. 16 Eylül'de başlayacak olan büyük savaşa kendini ve arkadaşlarını hazırlamak için elinden geleni yapar.

HERKESE KENDİNİ SEVDİRİR

Peyman telsizde bazen Türkçe konuşmalar duyduğunda anlamadığı için kendini bu konuda da geliştirmeye karar verir. Kuzey’den gelen bir arkadaşına Arapça öğretmesi karşılığında kendisi de ondan Türkçe öğrenir. Bölükteki arkadaşlarına Türkçe öğrendiğini gösterebilmek için ara sıra "Siz hayırdır? (We Xêr e)" diye takılan Deyrêzor'lu bu genç kadın cesaretiyle olduğu kadar şakalarıyla da herkese kendini sevdirir.

"YPG/YPJ SİZİ YOK EDECEK"

Kobanê'deki tarihi direnişin başlamasıyla Peyman en ön saflarda yerini alır. Gece gündüz elinden geleni yapar. Bir sabah sivilleri tahliye etmek için gittikleri bir köyde, DAİŞ çetelerinin sabaha karşı köye baskın yaptığı öğrenilir. Köydeki erkekler korkudan saklandığında, genç bir kadın DAİŞ çetelerinin karşısına çıkarak "YPG/YPJ sizi yok edecek" diyerek gitmelerini söyler. Çeteler bu cesur kadını katleder. Genç kadının akrabası bu olayı anlattıktan sonra katledilen kadının bileğindeki kesk sor û zer bilekliği Peyman’a verir.

FIRTINA OLARAK GERİ DÖNDÜ

Peyman işte bu genç kızın hikayesini duyduğunda sonuna kadar savaşacağına bir kez daha ant içer. Bitmek bilmeyen geceler ve kavurucu gündüzlerde savaştıktan sonra 26 Eylül 2014'de Minaze Köyü’nde Peyman Cudi toprağa düşer. Cenazesi o günkü şartlarda Derêzor'a götürülemez ve Kobanê şehitliğinde toprağa verilir.

Derêzor DAİŞ çetelerinin elindeyken Kürdistan bilinciyle Kobanê'ye gelen bu genç kadın savaşçıya yoldaşları da aynı bilinçle cevap olmaya devam ediyor. Peyman'ın ve yüzlerce arkadaşının kanıyla özgürleşen Rojava topraklarından, bir özgürlük fırtınası Derêzor'a doğru ilerliyor. Peyman Cudi Kobanê'ye bir kanat çırptı ve şimdi Derêzor'a bir fırtına olarak geri döndü.

Kürdistan'da Peyman, Serxwebûn, Egid, Zehra ve daha nicesinin hayalleri toprağa düşen tohum gibi filizleniyor!