Puglia’da jineoloji seminerleri

İtalya’nın Puglia bölgesinde 3 ayrı şehirde jineoloji seminerleri düzenlendi. Gençlerin ve kadınların ilgisinin yoğun olduğu seminerlerde Rojava’daki kadın köyü Jinwar projesi de tanıtıldı.

Kadınların patriyarkal sisteme karşı itirazlarının toplandığı bütünlüklü bilgi olan jineoloji, Avrupa’da farklı kesimlerin ilgisiyle karşılaşıyor. Jineolojinin tanıtımı amacıyla bu kez İtalya'nın Puglia bölgesindeki 3 farklı şehirde jineoloji seminerleri düzenlendi. Etkinliği bölgedeki anarşist ve komünist gençlerin ortak yapılanması olan Exit Kolektifi ile No Tap adlı inisiyatif düzenledi.

'TEORİ VE PRATİK İÇ İÇE...'

Seminerler dizisi 24 Temmuz'da Taranto, 25 Temmuz'da Melendunio, 26 Temmuz’da Bari ile devam etti. Kadınlar ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği seminerlerde Jineoloji Komitesi adına yapılan sunumlarda, Kürt Kadın Hareketinin deneyimleri de paylaşıldı. Komite adına konuşan Zilan Diyar, jineolojinin Kürt Kadın Hareketinin deneyimleriyle oluştuğuna vurgu yaparak, jineolojinin teorik ve pratiği iç içe geliştirdiğine dikkat çekti. Jineolojinin araştırmalarında yararlanacağı kaynaklar ve metodolojisine ilişkin de kısa bilgiler verdi. Seminerin tamamında kadın köyü projesi Jinwar’ın çalışmalarını anlatan video gösterildi. Yoğun ilginin olduğu seminerler soru-cevaplarla sürdü.

No Tap, Balkanlar'dan Azerbaycan’a kadar uzanacak olan petrol boru hattının geçiş noktası olan Puglia bölgesinde örgütlenen bir inisiyatif. Beş ay önce kurulan ekolojik eksenli inisiyatif, sistemin aynı amaçlarla doğaya ve kadına düşman olduğunun da bilincinde.