RAJIN Gurbetelli Ersöz’ü andı

Kürdistan Kadınları İletişim Birliği (RAJIN) Gurbetelli Ersöz’ü şehadet yıldönümünde andı.

RAJIN, Gurbetelli Ersöz’ü şehadetinin yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklamayla andı. Açıklamada, Ersözlerin izinde yürümüş ve şehadete ulaşmış Zilan Pepule, Deniz Fırat, Nujiyan Erhan ve Gülnaz Egeler’i de andı. Ayrıca 7 Ekim Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü’nü dolayısıyla da Kürt kadın gazetecilerin gününü de kutladı.
 
Kürdistan Kadınları İletişim Birliği (RAJIN) tarafından yayınlanan açıklama şöyle: “Kürt kadın gazetecilerinin gerçeği uyandırma arayışının temel nüvesini oluşturan Gurbeteli Ersöz’ü şehadet yıldönümünde sevgi ve minnetle anıyoruz.  Aynı zamanda Kürt Kadın Gazeteciler Günü ilan edilen bugünü bütün kadın gazetecilere kutluyor, hakikat ve direniş geleneğinin sürdürücüleri olacağımıza dair sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz.

Gerçeği ve doğruyu bulma yolunda her daim adresimiz olan Gurbeteli Ersöz, 90’lı yılların baskı ve işkence ortamında ayakta kalmayı bilmiş bir gazetenin genel yayın koordinatörlüğünü yapmış,  böylesi bir ilk ile gurur kaynağı olarak hep anılan olmuştur. Kürt’e reva görülene kör kalınan zamanlarda, gerçeği yazanların ve söyleyenlerin ölümlerle sınandığı yıllarda,  Gurbeteli Ersöz cesareti kuşanmıştır. Türk sömürgeciliğinin Kürdistan coğrafyasında işlediği cinayetleri, yaktığı köyleri, katlettiği insanları haber yapmış, onların sesi olmuş, vicdanlara seslenmiştir. Kamuoyu, Kürdistan’da yaşanılanları Gurbetelilerin emeği ve cesur kalemi ile duymuştur. Gurbeteli ve yoldaşları Kürt Kadın Gazetecilere işte bu cesaretleri ile onur duyulacak bir miras devretmişlerdir. Şilanlar bu mirasın izinde yürümüştür, Rojindalar bu mirasın ardılı olarak en önde kavgaya tutuşmuştur. Zilan Pepuleler, Deniz Fıratlar, Nujiyan Erhanlar ve en son olarak Gülnaz Egeler bu mirasın en güzel taşıyıcıları olarak sonsuzluğa erişmiştir.”

‘GERÇEK HİÇBİR ZAMAN FAŞİZMİN KARANLIĞINDA KALMAYACAK’

Gurbetelli Ersözlerin izinde hakikati her zaman haykıracak olan isimlerin çıkacağını vurgulayan RAJİN açıklamanın devamında şunları belirtti:
“Bugün Kürdistan topraklarında Türk faşizmi yine en ceberut hali ile şahlanışa geçmiştir. Onun acımasız, hoyrat, hilebaz, zalim ve cinsiyetçi halini deşifre eden cesur gazetecilere karşı kapatma, tutuklama, öldürme tehditleri ile gözdağı vermeye çalışmaktadır. Nasıl ki Gurbeteliler size teslim olmadıysa, geleneğin sürdürücüleri de teslim olmayacaktır. Gerçek hiçbir zamanda faşizmin karanlığında kalmayacak, dile geleceği aydın zamanlara akacaktır. Gurbetelilerin izinde hakikati her daim haykıran isimler olacaktır. Onlar ne kadar kadın düşmanıysa, bizler o kadar kadınları haberlerimizde, görüntülerimizde, ekran ve gazetelerimizde var edeceğiz. Onlar ne kadar toplum düşmanıysa, bizler o kadar toplumsal ahlakı inşa edeceğiz. Onlar ne kadar doğa düşmanıysa, bizler o kadar ağacı sevecek, suya secde edecek, güneşin doğuşuna şükran duyacağız. Karanlığa karşı aydınlığın kavgasıdır bu, Gurbeteliler sesimize ve kalemimize bu kavganın can suyu olmuştur.

Bir kez daha Gurbeteli Ersözü saygıyla anıyor, Kürt Kadın Gazeteciler Günü bütün kadın gazetecilere kutlu olsun diyoruz.”