RJAK: Kadın karşıtı ve tek parti sistemine hayır

Güney Kürdistan'da yapılması planlanan referandumda alacakları tutuma ilişkin basın açıklaması yapan RJAK, "tek aile, tek parti ve kadın karşısı sisteme hayır" diyeceklerini belirtti.

Kürdistan Özgür Kadın Örgütü (RJAK) Kerkük'te düzenlediği basın açıklamasıyla Güney Kürdistan'da yapılması planlanan referandumda "tek aile, tek parti ve kadın karşısı sisteme hayır" diyeceklerini belirtti. Kerkük'te Kale Parkı'nda yapılan basın açıklaması metnini okuyan RJAK üyesi Sema Mihemed, "Aile devletine hayır, tek parti sistemine hayır, kadın kıyımlarına hayır, Kerkük, Xaneqîn ve Şengal'in pazarlık konusu yapılmasına hayır diyoruz" dedi.

Kadınların Güney Kürdistan'da büyük bir mücadele tarihine sahip olduğunu kaydeden Mihemed, "Güney Kürdistan ve Irak'ta kadınlar çok uzun bir mücadele tarihine sahiptirler. Kadınlar her direnişte yer aldıkları gibi Enfal ve kimyasal saldırılarda da hedef alınmışlardır. En son DAİŞ'in Şengal ve Maxmûr'a yönelik saldırılarında hedef alınan yine kadınlar oldu" dedi.

"Kürdistan Bölge Hükümeti kurulduğu günden beri bağımsız bir çizgi izlemeyerek her zaman Kürdistan'ın işgalcilerinin ajandalarının bir parçası oldu" diyen Mihemed, şunları söyledi: "Özgür bir ülke için binlerce kadın ve erkek canlarını feda ettiler. Binlerce Kürt katliamdan geçti. Ama geriye dönüm baktığımızda yoksulluk, kadın kıyımları ve gençlerin dışarıya olan göçünü göz önünde bulundurduğumuzda bu hükümetin halk için hiçbir şey yapmadığını görüyoruz. Güney Kürdistan'da her yıl yüzlerce kadın katlediliyor. Bu konuda uluslararası insan hakları örgütleri defalarca bu konuda Bölge Hükümetini uyardı. Kürdistan Bölgesi'nde diğer konulardaki yasalarda olduğu gibi kadın hakları konusundaki yasalar da sadece kağıt üzerinde kalmaktadır. Her yıl Kürdistan Bölge Başkanı'nın kararıyla onlarca kadın katili salıverilmektedir."

Referandumla toplumun iradesinin teslim alınmaya çalışıldığını söyleyen Mihemed, "Diğer yandan Kürdistan Bölgesi'nde parlamento kapalıdır. Bölge Başkanı'nın görev süreci dolmuştur ve hiçbir meşruluğu yoktur. Halk ise yoksullukla boğuşmaktadır. 25 yıldır sadece bir aile ülkeyi yönetmektedir. Ülke Kürdistan'ın işgalcilerine her alanda peşkeş çekilmektedir. Artık KDP'nin hem içeride hem de dışarıda sıkıştığı her an devlet ilan söylemlerine aşinayız. Bunun kendi parti ve aile çıkarları için olduğu ve halkın iradesini teslim almaya dönük olduğuna aşinayız" ifadelerinde bulundu.

Mihemed, KDP'nin referandumla tek parti ve aile yönetimini meşrulaştırmaya çalıştığını belirterek, "Bizler Kerkük merkezli ve tüm Irak ile Güney Kürdistan'da kadın çalışmaları yürüten Kürdistan Özgür Kadın Örgütü'nin Hewlêr şubesi 3 yıl 3 aydır KDP tarafından kapatılmış durumdadır. Bunun tek sebebi de bizim kadın çalışmaları yürütmemiz ve iktidarın kadınlara yönelik politikalarını teşhir etmemizdir. Şüphesiz ki KDP tarafından kurumları kapatılmış tek örgüt biz değiliz. Bizler KDP'nin bu referandumla başta kadınlara yönelik olmak üzere tüm toplumsal kesimlere yönelik anti demokratik uygulamalarını ve tek parti yönetimini meşrulaştırmaya çalıştığını düşünüyoruz" dedi.

Sema Mihemed, açıklamanın sonunda ise "hayır" deme sebeplerini şu şekilde sıraladı: "Devletli sistem kadının köleleştirilmesi üzerine inşa edilmiş bir sistemdir. Güney Kürdistan'da ise tek aile, tek parti ve erkek egemen zihniyet üzerinde geliştirilmeye çalışan bir ulus-devletçiliğe hayır diyoruz. Aile devletine hayır, tek parti sistemine hayır, kadın kıyımlarına hayır, Kerkük, Xaneqîn ve Şengal'in pazarlık konusu yapılmasına hayır diyoruz. Özyönetime, halkların demokratik ulus çerçevesinde yaşamasına, kadın özgürlüğüne, demokratik bir sisteme ve özgür bir geleceğe evet diyoruz."