Rojava'da 8 Mart etkinlikleri: Kuzey Kürdistan direnişi selamlandı

Rojava kantonlarında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde Kuzey Kürdistan'daki öz yönetim direnişi sahiplenildi.

Rojava kantonlarında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde Kuzey Kürdistan'daki öz yönetim direnişi sahiplenildi.

KOBANÊ

Kobanêli genç kadınlar sloganlar, konvoylar ve halaylarla 8 Mart’ı kutladılar.

Kobanêli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Köylerden ve Kobanê şehir merkezinden genç kadınlar 8 Mart’ı kutlamak amacıyla arabalarla şehirde tur attı. Rojava Gençler Birliği Merkezi önünde başlayan konvoy ile şehrin sokaklarında tur atıldı.

“Kadınsız yaşam olmaz” sloganını atan kadınlar, Kuzey Kürdistan'daki öz yönetim direnişlerinde bulunan kadınların 8 Mart'ını kutladı.

Eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren ve kadın devrimcilerin fotoğrafları da taşındı.

Kadınlar, şehir turunun ardından Kobanê’nin doğusunda yer alan Şêranê köyüne de yürüyerek, burada köy halkıyla halay çekti.

Etkinlikte, 8 Mart'a ilişkin sinevizyon da gösterildi.

Kongreya Star tarafından da 8 Mart yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe Kobanê,  Girê Spî, Sirrin'den Kürt, Arap, Türkmen ve Ermeni kadınlar katıldı.

Yürüyüşte Bakurê Kürdistan direnişini selamlıyor, AKP saldırılarını şiddetle kınıyoruz” , “8 Mart’ı tüm dünya kadınlarına kutluyoruz” yazılı pankartlar açıldı.

TIRBESPIYÊ

Kongreya Star Yekta Herekol Kültür ve Sanat Akademisi’nde 8 Mart dolayısıyla bir toplantı düzenledi. Rojavalı kadınların katıldığı toplantıda, Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Dîlan Engîzek de bir konuşma yaptı. Demokratik ulus ve demokratik toplumun inşasında kadının rolünün belirleyici olduğuna dikkati çeken Engîzek, tüm kadınlara bu yaklaşımla örgütlülüklerini artırma çağrısında bulundu.

QAMIŞLO

Arap Ulusal Konseyi kadın üyeleri ve PYD kadın temsilcileri, 8 Mart vesilesiyle Özgür Suriye Kadın Konseyi Bürosu'nu ziyaret etti. Direnişçi kadınların 8 Mart’ının kutlandığı ziyarette, Suriye’deki kadınların ortak mücadelesine ilişkin mesajlar verildi.

Rojava Özgür Kadın Vakfı Qamişlo’da yeni bir şubesini kitlesel bir törenle açtı.

Şube, Rojava Özgür Kadın Vakfı Cizîr Kantonu Eşbaşkanı Hediye Yûsif, YPJ üyeleri ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımıyla Hilêliyê Mahallesi'nde açıldı.

KADIN KONFEKSİYONLARI AÇILDI

Girkê Legê Halk Belediyesi kadın üyeleri, Kîşkê köyünde sadece otantik kadın kıyafetlerinin yer aldığı bir konfeksiyonun açılışını 8 Mart'a denk getirdi. Açılışa onlarca kadın katıldı.

Amûdê Halk Belediyesi de Kurdî kıyafetlerin yer aldığı bir konfeksiyon açtı