Rojava’da bir kadın köyü: JINWAR
Ataerkil zihniyetin kadınlar üzerindeki kurduğu binlerce yıllık hegemonyadan sonra, bugün Rojava ve Mezopoyamya’da kadın hakikati yeniden toprağa kök salıyor.
Ataerkil zihniyetin kadınlar üzerindeki kurduğu binlerce yıllık hegemonyadan sonra, bugün Rojava ve Mezopoyamya’da kadın hakikati yeniden toprağa kök salıyor.
Neolotik Çağ’dan binlerce yıl uzaktayız ama kadınların bilinç, değer ve kültürleriyle kurduğu ilk köyün işaretleri bugün Jinwar'da yeniden aydınlığa kavuşuyor.
Jinwar ismi son zamanlarda çok kullanıldı ve üzerinde çok yazılıp çizildi. Bu ismi, biz de merak ettik. Bir grup kadınla birlikte Jinwar köyüne doğru yola çıktık. Köy Dirbêsiyê’nin batısına düşmekte. Yolda bir kadın kendinden emin bir sesle, "Kendi köyümüze gidiyoruz" dedi.
Köye yaklaştığımızda, doğadan çok da uzakta olmadığını gördük. Köy ve toprak aynı renktendi. Köye yaklaşmayana kadar orada bir köy olup olmadığını anlamak zor. Köydeki evler kerpiçlerden yapılmış. Evlerin yapısına baktığımızda, kadınların kimseye ve dışarıya muhtaç olmadan nasıl üretken olabildiğini görüyoruz.
SONLANMAK ÜZERE
Bilindiği üzere Rojava Devrimi'nde ve DAİŞ’e karşı verilen direnişte, kadınlar ön cephelerde önemli roller oynadı. Aynı zamanda birçok kadın kurum ve akademileri açıldı. Bize aktarılanlara göre, uzun tartışmalar sonucunda bu köyün kurulmasına karar verilmiş. Şimdi de gördüğümüz gibi, köyün kurulması sonlanmak üzere.
Kuzey Suriye’deki en büyük kadın kurumu olan Kongra Star’ın sözcüsü Evîn Swêd “Kadın köyü yanlış lanse ediliyor. Biz bazı feminist hareketler gibi cinsperest değiliz. Bizim amacımızdan biri de kadının tarih içindeki hakikatini ortaya çıkarmak ve emeği sömürülen bütün kadınların destekçisi olabilmektir" dedi.
BİR OKUL VE BÜTÜN YAŞAM İHTİYAÇLARI
Köy planlanmasına göre, köyde bir okul ve bütün yaşam ihtiyaçları kurulacak. Köyde herkesin mutabık olduğu bir başka nokta ise, herkesin kendi geçimini tarım ve tarım ürünleriyle yapabilecek olması.
Köy içinde gezerken, gözümüze el yapımı birçok eşyalar, ürünler çarptı. Anlaşılan burada birçok şey el yapımı olacak. Hastaneye dair sorular sorduğumuzda da, “Bizim ilaçlarımız da doğal olacak. Nasıl ki annelerimiz ilaç yemiyorlarsa, biz de o yöntemi geliştireceğiz” denildi.
KADININ ÜRETKEN VE GÜÇLÜ YANI GÖRÜLÜYOR
Sayın Öcalan kitaplarında “Sümerler döneminde kadınlar iktidarın tarafından sömürülen ilk sınıftır ve kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez” diyor. Buna göre Jinwar köyü bütün sorunlara cevap veremeyebilir ama kutsal bir adım. Bütün sorunların çözüldüğü böyle bir merkezde, kadınların coşku ve heyecanlarına ortak olduk. Bu projeyle, kadınların ne kadar güçlü ve üretken olabileceğini gördük.