Rojava heyetinin Avrupa’daki temasları sürüyor

Rojavalı kadın heyeti, işgal saldırılarına karşı Avrupa’daki temaslarını sürdürüyor.

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarını anlatmak, yaşananları Avrupa kamuoyuyla paylaşmak için Rojava kadın heyeti, Avrupa temaslarını sürdürüyor. Bu kapsamda İsviçre’ye gelen heyet, halk toplantıları ile Rojava'daki gelişmeleri halka anlatıyor. Avrupalı kurumların yanı sıra diasporada örgütlü Kürt Toplum Merkezlerinde halkla buluşan heyette Kongra Star Demokratik İttifaklar ve İletişim Üyesi Ruken Ahmed ve Arap Toplumu Üyesi,  Zenûbiya Kadınlar Topluluğu Meclisi Koordinasyonu ve Kuzey ve Doğu Suriye Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Xewla El Îsa yer alıyor. Heyette yer alması beklenen Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed'in, güvenlik nedeniyle Rojava’dan çıkmadığı öğrenildi.

'SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR, SİVİLLER HEDEF ALINIYOR'

İsviçre’nin Zürih kentindeki Zürich Üniversitesi kampüsünde yapılan panele katılan Ruken Ahmed ve Khawla El-Issa, Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’de yaşanan gelişmelere dair aktarımda bulundu.

Ruken Ahmed, Rojava‘da yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. İşgalci Türk devletinin saldırıları ve bölgede yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Ruken Ahmed, işgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının kesintisiz devam ettiğini ve bu saldırılarda devrimin öncü kadrolarının hedef alındığını belirterek, uluslararası güçlerin sesini çıkarmadığını ifade etti. Ruken Ahmed, "Her gün üzerimize dronlar geçiyor. Sabah evden çıkarken vedalaşıp çıkıyoruz. Uluslararası koalisyon bu saldırılara karşı olduğunu söylüyor ama dron parçalarını Türkiye'ye satmaya devam ediyorlar. DAİŞ’e karşı bir ittifak var ama Türk saldırılarına karşı herkes sessiz. Burada amaç devrimin öncülerini hedef alarak insanları korkutmak istiyorlar ama başaramayacaklar. Maalesef özerk yönetimin uzun vadeli plan yapmasına fırsat vermiyorlar. Çünkü her gün üzerimize saldırı var. İşgalci Türk devleti karışıklık çıkması için de gelen her şeyi yapıyor. Savaş suçu işliyorlar. Okullar, camiler, sivil halkın kullandığı her şey hedef alınıyor. Temel amaç devrimi boğmaktır” dedi.

'KÜRTLERLE BİRLİKTE KADIN KİMLİĞİMİN DE FARKINA VARDIM'

Panelde konuşan Zenobia Kadın Koordinasyonu ve Kuzey ve Doğu Suriye Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Khawla El-Issa ise DAİŞ’in hakim olduğu Reqa ile özgürlüğüne kavuşan Reqa'yı kıyaslayarak yaşanan değişimi anlattı. Kürtler gelmeden önce, DAİŞ çetelerinin 'Kürtler geldiğinde herkesi öldürecek' propagandası yaptığını belirten Khawla El-Issa, ancak söylenenlerin aksine kendisinin devrimle birlikte kadın kimliğinin farkına vardığını belirterek, “DAİŞ, Kürtlerin geldiğinde herkesi öldüreceğini söyleyerek halkı Kürtlere karşı savaşmaya çağırıyordu. Ancak Kürtler gelince söylenenlerin hiçbiri olmadı. Ben kadın kimliğimi Kürtlerle tanıdım. Şu an hâlâ DAİŞ saldırıları var ve özellikle Türk devleti bu saldırıları artırmaya çalışıyor. DAİŞ’e desteği Türk devleti veriyor. Amaç bölgede karışıklık yaratmak" dedi.

İSVİÇRE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞME

Heyet, İsviçre’de Kürt toplumunun yanı sıra İsviçreli sivil toplum örgütleri temsilcileriyle de görüşmeler yaparak, işgalci Türk devletinin işlediği savaş suçlarını, dosya halinde sunacak. İsviçre Dışişleri Bakanlığı ile de görüşecek heyet, 19 Kasım’da temaslarını tamamlayacak.

Heyetin İsviçre'deki halk toplantıları programı şöyle:

 "17 Kasım Cuma saat 18:00 Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi,
18 Kasım Cumartesi saat 14.00'da Zürich Rojava Kültür Merkezi,
19 Kasım Pazar Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi."