Ruhani: İran hiçbir ülke ile savaşmak istemiyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin hiçbir ülke ile savaşmak istemediğini belirtti.

Ruhani’nin açıklaması İran ulusal televizyonunda yayınlandı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran hiçbir ülke ile savaşmak istemiyor” dedi.

“Bizimle karşı karşıya gelenler, çok küçük tecrübeleri olan bir grup yöneticidir” diyen Ruhani, “Amerikalıların bölgedeki tüm çabaları ve İran’ı kapatmak için dünya ile tüm ilişkilerini kesme niyetine rağmen, başarısız oldular” şeklinde konuştu.

Umman Körfezi’nde 13 Haziran günü iki gemiye yapılan saldırı ardından İran ile ABD arasında olası bir çatışma endişesi arttı.

ABD yönetimi, petrol gemilerine saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor. İran ise bu suçlamaları reddediyor.

ABD Savunma Bakanı Patrick Shahanan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran tehdidine karşı Ortadoğu’ya bin dolayında asker daha gönderme kararı aldıklarını bildirdi.

Pentagon ayrıca gemilere yönelik saldırıya ilişkin 11 yeni fotoğraf yayınladı. Washington, gemilerden birinde henüz patlamamış bir mayının İran güçleri tarafından çıkarıldığını iddia ediyor.

ABD ile İran arasındaki gerilim, ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve yaptırımlara geri dönmesiyle boyutlandı. İran’ın petrol ve banka sektörüne de yaptırım uygulayan Trump yönetimi, nükleer anlaşmayı yetersiz ve hatta tehlikeli olarak değerlendiriyor. İran hükümeti, en son Pazartesi yaptığı açıklamada 27 Haziran’dan itibaren zenginleştirilmiş uranyum stokunu anlaşmada belirlenen sınırın üstüne çıkaracaklarını duyurdu.