GÖRÜNTÜLÜ

Rusya’da 8 Mart: Kürt kadınlar çağın direniş sembolü

Rusya’da yaşayan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Kürt kadınları çağın direniş sembolü haline gelecektir” denildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Rusya Federasyonu'nda faaliyet gösteren Moskova Kürt Kadın Organizasyonu ve Rusya Kürt Kadınlar Birliği, ortak bir basın açıklaması yaptı. Moskova Kürt Kültür Merkezi önünde onlarca kadının katıldığı açıklamayı Rusya Kürt Kadınlar Birliği Başkanı Culyeta Aram yaptı.
Aram, "Kürt kadınlar özgürlüğün rengidir diyerek" şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanında kadınlara karşı uygulanan erkek egemenlikçi sistemin baskıları her geçen gün artarak devam ediyor. Kadının bu kadar dışlandığı ve ötekileştiği bir dönemde Kürt kadınların sergilemiş olduğu direniş tüm dünya kadınlarına ilham kaynağı olmuştur. Özellikle son yıllarda faşist Türk devletine ve onun uzantısı olan DAİŞ çetelerine karşı sergilediği mücadele ile tüm dünya kadınlarının yanı sıra ilerici güçlerin de dikkatini çekmiştir. Bunu hazmedemeyen AKP sadece Kürt kadınlarına karşı değil, tüm Kürtlere karşı topyekun bir savaş başlatmıştır. Bugün başta Sur ve Cizre olmak üzere DAİŞ çeteleri ile kol kola vererek sivil halka karşı insanlık suçu işleniyor. Tüm dünyanın bu katliamlara karşı sessiz kalmasını biz kadınlar olarak şiddetle kınıyor ve bir an önce duyarlılık çağrısı yapıyoruz."

'KÜRT HALKI BU OYUNU DA BOZACAK KUDRETTE'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik insanlık dışı tecridi de sert bir dille kınayan Aram, şöyle devam etti: "Nasıl ki Kürtler faşist Türk devletinin tüm kirli oyunlarını bozduysa bugün bunu da bozacak kudrettedir. Özellikle Kürt kadınların gelişen direniş ruhu ve özgürlük iradesi bunu mümkün kılmıştır. Kürt kadınların sergilemiş olduğu direniş ile özgürlüğün rengi haline geldiğini artık herkesin kabul etmesi gerek. Mücadele ve iradesine sahip çıkan kadın özgür kadındır. Bu bakımdan Kürt kadınlar çağın direniş sembolü haline gelmiştir."
Basın açıklamasından sonra kadınlar “Jin, jiyan, azadi”, “Bijî berxwedana jinê” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atarak dağıldı.
 

...