GÖRÜNTÜLÜ

Rusya'da 8 Mart kutlaması: Kürt kadını toplumu özgürleştirecek

Rusya'da yaşayan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte Kürt kadının öncülük ettiği öz yönetim direnişi selamlandı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi. Merkezden Adıgey Kürt Kültür Merkezi'ne kadar devam eden yürüyüşe kadınların yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana jinê” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla Kürt Kültür Merkezi önüne gelen kalabalığa, Adıgeye Kürt Kültür Otonomisi Eşbaşkanı Sinem Broyev hitap etti. Broyev, “Kürt kadınları toplumu bilinçlendirerek özgürleşecek” dedi.

'EN ÇOK DİRENEN KADINLAR...'

Konuşmasında Kuzey Kürdistan’da AKP öncülüğünde Türk devletinin sivil halka karşı geliştirdiği soykırım saldırılarına da değinen Broyev, şunları söyledi: “Yüz yıl önce kadın iradesini inkar eden zihniyete karşı mücadelenin ilk adımları atıldı. Bugün Kürt kadınları sadece kadını inkar eden zihniyete karşı değil, topluma gericiliği, köleliği ve inkarı dayatan zihniyete karşı tarihte eşi benzeri görülmemiş bir mücadele veriyor. Kobanê ve Şengal’de DAİŞ çetelerine karşı Kürt kadınların sergilemiş olduğu direniş ruhu dünya kadınlarını da cesaretlendirdi. Sakineler'in, Sêvêler'in ve Zilanlar'ın direniş geleneğinden gelen kadın direnişiyle, Kuzey Kürdistan’da başta çocuk ve kadınlar olmak üzere sivil halka dönük geliştirilen saldırılara karşı en çok direnenler yine kadınlar olmuştur."

Broyev, Kürt kadınlarının toplumu bilinçlendirerek halkları inkar eden zihniyetlere karşı mücadele yürütmeyi ilke edindiğine vurgu yaparak, "Kadının doğasının şiddete ve savaşa karşı olduğunu biliyoruz; kadınlar hiçbir zaman şiddetten yana olmamışlardır. Ama onlara köleliği, iradesizliği ve sıradanlığı dayatan zihniyetlere karşı da direnerek karşı koymayı bilirler. AKP öncülüğünde Türk devletinin başta Sur ve Cizre’de olmak üzere Kürt halkına karşı geliştirdiği soykırım saldırılarına karşı bugün en çok yine kadınlar alanlarda direniş halindedir. Kürt kadınları toplumun özgürleşmesinde temel rolü oynayacaktır" diye belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı.