Sara Belgeselinin Hollanda prömiyerine büyük ilgi

İFWF’nin 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anısına düzenlediği ‘Se Jinen Azad’ etkinliğinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

İFWF’nin 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anısına düzenlediği ‘Se Jinen Azad’ etkinliğinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Sakine Cansız’ın yaşamını konu alan SARA adlı belgeselin Hollanda prömiyerinin yapıldığı etkinlikte Silopi’de katledilen 3 kadın devrimci de anıldı.

Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı’nın (İFWF) ana tema olarak Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerini seçtiği Se Jinen Azad etkinliğinin üçüncüsü Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Thater Zuidplein’de gerçekleştirildi. İFWF’in organize ettiği etkinlikte Paris’te katledilen 3 kadın devrimcinin yanı sıra Silopi’de katledilen kadın devrimciler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır ‘Devrimci kadınları kışın katlettiler, biz kadınlar baharı seviyoruz. Geçen 3 yılda yılmadık, bilendik. Unutmadık’ mesajıyla anıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını TJKE üyesi Fidan Yıldırım yaptı. Yıldırım üç kadın devrimcinin sadece Kürt kadınları için değiil dünya kadınları için birer mücadele sembolü olduklarını ifade etti. 

Açılış konuşmasından sonra Sakine Cansız’ın yaşamına odaklanan SARA belgeselinin gösterimi yapıldı. Sakine Cansız’ın ailesinin de katıldığı gösterimi Hollandalılar da ilgiyle izledi. Film gösterimi ardından belgeselin yapımcıları arasında yer alan Bircan Delal Yıldız seyirciyle buluştu. Konuşmasında belgeselin nasıl şekillendiğini anlatan Yıldız, amaçlarının Sara’yı başka halklarla buluşturmak olduğunu söyledi. Filmin çekimleri boyunca birçok kesimden farklı söyleşiler yaptıklarını ve Sara’nın yaşamını o ayrıntılarda gördüklerini, ‘İnsanlık adına yola çıkmış devrimciler olarak nasıl bir yaşam felsefesi’ sorusunun cevabını aldıklarını söyledi. Belgeselde esas olarak Sakine Cansız’ın yaşamına odaklandıklarını ifade eden Yıldız, “o şahadete gitmeden önce o hayat nasıl yaşandı bunu öğrenmeye çalıştık ve hala öğrenmeye çalışıyoruz” dedi. Bircan Delal Yıldız ayrıca filmin yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Yönetmen Dersim Zerevan’ın bu çalışmanın ortaya çıkmasında büyük payı olduğunu söyleyen Yıldız ‘ onunla çalışmak büyük bir şans’ ifadelerini kullandı. 

Diren Şiyar Pir’in sunduğu şiir dinletisi ardından sanatçılar Maviş Güneşer ve Kemal Kahraman sahne aldı. Sanatçıların Dersim ağıtlarından derledikleri müzik dinletisini sundu. Dinleti esnasında öz yönetim direnişlerinin sürdüğü kentlerden resimler paylaşıldı.