‘Sara’nın mücadelesi dünya kadınlarının mücadelesidir’

6. Sakine Cansız Kadın Festivali kadınların direniş ve özgürlük sloganları eşliğinde son buldu. Kadınlar festival boyunca ortak mücadelenin büyütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.  

9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketinin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre’de geleneksel olarak düzenlenen Sakine Cansız (Sara) Kadın Festivali’nin 6’cısı büyük bir coşkuyla son buldu.

Zürih Kasernenareal’de İsviçre Kürt Kadın Birliği, İsviçreli, Türkiyeli ve göçmen kadın örgütleri organizasyonluğunda gerçekleşen festivalde, gün boyunca sık sık “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları atıldı. “Kadın direnişi özgürleştirir” sloganıyla gerçekleşen festivale her yaştan yüzlerce kadın katılırken, gün boyunca dünya kadınlarının ortak mücadelesinin önemine dikkat çekildi.

Festivale konuşmacı olarak katılan Strasburg açlık grevi direnişçilerinden gazeteci Gülistan İke, açlık grevi direnişlerinin önemine ve yaratılan kazanımlara değindi. Her kesim tarafından sahiplenen açlık grevi direnişlerinin Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi kırmada etkili olduğunun altını çizen İke, mücadelenin farklı alanlarda devam edeceğini söyledi.

‘SARA’NIN MÜCADELESİ DÜNYA KADINLARININ MÜCADELESİDİR’

Festivalde BASTA partisi adına yapılan konuşmada ise Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin dünya kadınlarının mücadelesi acısından büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Konuşmada devamla, kadına yönelik, ayrımcı, cinsiyetçi ve şiddet politikalarına karşı dünya kadınlarının ortak mücadelesinin önemi işaret edildi.

‘KADINLAR MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİ’

Festival boyunca farklı kadın kurumları adına yapılan konuşmalarda ise Sakine Cansız’ın dünya kadınlarının mücadelesinin temsil ettiğine vurgu yapılarak, kadınların her alanda mücadeleyi büyütmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından farklı kültürlere ait dans ve folklor ekipleri gösteriler yaptı. Hindistanlı kadın dans grubun başta olmak üzere yapılan gösteriler büyük bir ilgi ile ilgilenirken, sık sık farklı dillerde “Jin, jiyan, azadi” sloganı atıldı.

Daha sonra festival, aralarında Pınar Aydınlar, Nuarin ve İsviçreli sanatçıların sahne alıp seslendirdiği ezgiler eşliğinde geç saatlere kadar çekilen halaylarla devam etti.