SKM’den özyönetime destek kararı

"Örgütlenerek özgürleşiyoruz" şiarıyla 3. kongresini toplayan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), sonuç bildirgesini açıkladı.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) 3. Kongresinin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, AKP'nin kadınlara karşı savaş ilan ettiğini belirtilerek, "Saray'ın fermanına karşı yanyana duralım" çağrısını yaptı.

"Örgütlenerek özgürleşiyoruz" şiarıyla 3. kongresini toplayan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), sonuç bildirgesini açıkladı.

Sonuç bildirgesine göre, kongre, devlet tarafından katledilen Yeliz Erbay, Şirin Öter, Dilek Doğan, Dilan Kortak, Günay Özaslan, Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır ile Özgecan Aslan'a atfedildi.

Kongre öncesinde 14 ilde kurultaylar gerçekleştiren SKM'nin kongresinde kadınlar, kadın dayanışması ve kadın örgütlenmesi için üzerlerine düşen rolü oynama kararlılığını dile getirdi.

'İKTİDAR KADINLARA KARŞI SAVAŞ YÜRÜTÜYOR'

AKP ve Saray'ın kadın düşmanı politikalarla kadın emeği, bedeni ve kimliğini yok saymayı amaç edindiğini belirten SKM, siyasal iktidarın kadına yönelik bir savaş yürüttüğünü vurguladı.

Kürt halkına yönelik savaşın aynı zamanda tüm halklar, kimlikler ve inançlara da yöneldiği kaydedilen sonuç bildirgesinde, "SKM, savaş ve şiddetin kadınlara ölüm, yoksulluk, göç ve şiddet olarak döndüğü gerçeğinden hareketle, en acil görevin bu sisteme karşı eşitlik, özgürlük, adalet mücadelesi yürüten kadınların birleşik fiili meşru mücadelesinin yükseltilmesi olduğunu belirtir" denildi.

'SKM ÖZYÖNETİM TALEBİNİ DESTEKLER'

Kürt kadınlarının direnişle dile getirdiği özyönetim talebini, kadın özgürlük mücadelesinin bir talebi olarak gördüğünü ve desteklediğini duyuran SKM, şunları kaydetti: "'Benim bedenim benim kararım', 'Emeğim, kimliğim bedenim benimdir' diyen kadınlar ile kendi kendini yönetme, eşitlik ve siyasi statü talebinde bulunan Kürt halkının kaderinin ortak olduğuna dikkat çeker.

SKM kongresi, adil, onurlu ve demokratik bir barışın tesis edilmesinin önündeki bugün başlıca engelin AKP/Saray cunta rejimi olduğu tespitini yapar. Saray'ın savaşına karşı tüm ezilen kesimleri kendi iradelerini ve mücadele güçlerini ortaya koymaya çağırır."

AMED’DEKİ KADIN YÜRÜYÜŞÜNE KATILMA KARARI

SKM barış mücadelesini yükseltmek için 5 Şubat'ta Diyarbakır'da yapılacak kadın yürüyüşüne katılma ve Mart sonuna kadar "AKP savaş, kadınlar barış istiyor", "Ferman Saray'ınsa isyan kadınlarındır" şiarıyla çalışma yürütme kararı aldı.

Özsavunmanın meşru bir hak olduğunun altını çizen SKM, sonuç bildirgesinde özsavunma ile ilgili şu ifadelere yer verdi: "Özsavunma hattının büyütülmesinin, geliştirilmesinin olanaklarını hazırlar. Erkeği koruyan ve kollayan yasalara ve uygulamalara karşı 'Erkek adalet değil gerçek adalet' talebinde bulunur.

HER AYIN 11'İNDE EYLEM YAPILACAK

İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için kadın ve LGBTİ örgütleriyle birlikte mücadele edeceğini duyuran SKM, kadına yönelik şiddetle mücadelede Özgecan anısına her ayın 11'inde belirlenecek bir alanda eylem ve etkinliklerin yapılmasını önüne hedef olarak koydu.

Sonuç bildirgesinde adalet arayışını sürdüren Somalı kadınlarla dayanışma içinde olunacağı da vurgulandı.

Kadınlarla birlikte politika yapma araçlarını çoğaltarak, ihtiyaca bağlı yeni araç ve biçimlerin kurulmasını destekleyeceklerini kaydeden SKM, sonuç bildirgesinde son olarak şu ifadelere yer verdi: "Dünya kadın özgürlük mücadelesinin deneyimlerini ve birikimlerini sahiplenerek yola çıkan SKM, erkek egemen kapitalist sisteme karşı kadınların birleşik örgütlü mücadelesi için üzerine düşeni yapma iradesini 3. kongresinde bir kez daha ortaya koydu.

SKM, 'Ferman Saray'ınsa isyan kadınlarındır' diyen kadınları daha fazla yan yana durmaya, birlikte mücadele etmeye ve özgürlüğümüzü kazanmaya çağırır."