Stockholm'de Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı

Türk devletinin 9 Ocak 2013 günü Paris'te hunharca katlettiği 3 Kürt kadını devrimci İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'i katletmesinin yıldönümünde bir araya gelerek katledilen 3 Kürt kadını ve devrim şehitlerini andı.

Amara Kadın Meclisi ve Stockholm Demokratik Kürt Kültür Merkezi'nin çağrısı üzerine dernek lokalinde yapılan anmada Cansız, Fidan ve Şaylemez ile Türk devletinin 4 Ocak 2016'da Silopi'de katlettiği kadın siyasetçiler; Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın yaşam ve mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Katledilen Kürt kadınlarının fotoğraflarının konduğu kürsüye çiçekler yerleştirildi ve mumlar yakıldı.

Amara Kadın Meclisi adına konuşan Ayşe Göktepe, Paris katliamının Türk devleti tarafından planlandığını ve tetikçileri aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

’CANSIZ BİR EFSANE VE DİRENİŞİN SEMBOLÜYDÜ’

PKK kurucuları arasında yer alan ve yaşamını Kürdistan'ın kurtuluş mücadelesine adayan Sakine Cansız ve diğer iki kadının bilinçli olarak hedef alındıklarına dikkat çeken Göktepe, “Cansız'ın cezaevinde Türk devletine karşı direnişi Kürt halkı için umut kaynağı olmuştur. O bir efsane ve direnişin sembolüydü” dedi.

Paris katliamından sonra Türk devletinin katliamlarını sürdürdüğünü ve Cansızların katledilmesinden 3 yıl sonra Silopi'de 3 Kürt kadını; Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın katledildiklerini hatırlatan Göktepe şunları kaydetti:

DİKTATÖR ERDOĞAN YARGILANMALI

“Türk devleti kadınlara yönelik sistematik katliamlarını sürdürdü. Böylelikle devlet biz kadınları katlederiz mesajını vermeyi sürdürdü. Bu Erdoğan ve Türk devletini kadınları bir tehdit olarak görmesinden geliyor. Sistem kadını hedef görüyor ve Türk devleti bu nedenle kadınlara saldırıyor.”

25 Kasım'da Kürt kadınlarının Erdoğan ve hükümet yetkililerinin yargılanmaları için bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Göktepe, “Katledilen her kadın için diktatör Erdoğan'ın yargılanmasını istiyoruz” dedikten sonra Paris katliamını karartan Fransız devletini kınadı.

Stockholm Demokratik Kürt Kültür Merkezi Eşbaşkanı Mirhem Yiğit, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için başlatılan kampanya ve cezaevlerinde devam eden açlık grevleri hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Katılımcılara Erdoğan'ın yargılanması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürleştirilmesi için sürdürülen kampanyaya katılmaları çağrısı yaptı.

MÜCADELEYİ YÜKSELTMELİYİZ

13 Ocak 2013 günü Nusaybin'de devlet güçleriyle girdiği çatışmada şehit düşen Mehmet Şirin Cebe'nin ağabeyi Latif Cebe, kardeşinin Kürdistan halkının şehidi olduğunu söyledi. Şehitlere sahip çıkmanın yolunun Türk devletine karşı mücadeleyi yükseltmekten geçtiğine vurgu yaptı.