GÖRÜNTÜLÜ

Strasbourg’daki Direniş Çadırı 8 Mart eylemleriyle devam ediyor / YENİLENDİ

Strasbourg’da 15’inci gününe geride bırakan AİHM önündeki eylem devam ederken, yüzlerce Kürdistanlı Kadınlar Günü vesilesiyle bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Strasbourg’da 15’inci gününe geride bırakan AİHM önündeki Direniş Çadırı eylemi devam ederken, eylemin başlagıcından bu yana ilk kez AP önünde de Avrupa’nın sessizliği kınandı. 8 Mart vesilesiyle öz savunma konulu panelin de düzenlendiği bugün, yüzlerce Kürdistanlının katıldığı bir de yürüyüş gerçekleştirildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) Kürdistan’daki katliamlara karşı harekete geçirmek amacıyla Avrupa Konseyi (AK) önünde başlatılan çadır eyleminin 15’inci gününde de yoğun bir eylem dizisi dikkatlerden kaçmadı.

Sabah saatlerinde üzerlerinde beyaz önlükler olan onlarca Kürdistanlı, Avrupa Parlamentosu (AP) binası önüne kadar yürüdü. AP önünde toplanan eylemciler, üzerlerinde ‘Öcalan’a Özgürlük’ yazılı önlükler ve katledilen sivillerin isimlerinin olduğu dev pankart taşıdı.

Burada sık sık devrim marşlarını okuyan eylemciler, Avrupa ülkelerinin AKP ve Erdoğan’ın katliamcı politikalarına karşı sessizliğini protesto etti. Eylemde sık sık ‘Biji Serok Apo’ sloganları atılırken, yapılan konuşmada, “katliamlara, soykırımlara ve sizlerin (Avrupa’nın) sessizliğine rağmen Kürtler kanlarından yeniden doğuyor” denildi.

Eylem saat 11’e kadar sürdü.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ÖZ SAVUNMA KONULU PANEL

Kürdistanlıların eyleminden sonra tekrar çadırın olduğu AK binası önüne gelinirken, öğlen saatlerinde ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Öz Savunma’ konulu bir panel düzenlendi.

Panelde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyelerinden Berivan Fırat tarafından bir sunum yapıldı. Fırat, kadına yönelik şiddetin tüm boyutlarıyla devam ettiğini söylerken, hem kadının hem de halkın özsavunmaya olan ihtiyacına vurgu yaptı.

YÜZLERCE KİŞİ KENT MERKEZİNDEN AK’YE KADAR YÜRÜDÜ

Öte yandan, Strasbourg’daki eylem kapsamında çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce Kürdistanlı Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kent merkezindeki Place Kleber’den AK’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve sayıları 400’e yakın olan Kürdistanlılar, ellerindeki bayraklar ve katliamları protesto eden pankartlarla AİHM’in olduğu Robertsau semtine kadar yürüdü.

Sık sık Kürdistan’daki katliamları ve Avrupa devletlerinin sessizliğini protesto eden sloganların atıldığı yürüyüş soğuk ve yağışlı havaya rağmen oldukça coşkulu geçti. Eylemde ‘Jin jiyan azadi’, ‘Yaşasın onurlu direnişimiz’ ve ‘Seveler ölmedi, direniyor’ sloganları öne çıktı.

Kadınların ulusal kıyafetleriyle kadıldığı eylemde Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Silopi’de katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır ile öz yönetim direnişlerinde yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları taşındı.

Kürdistanlı kadınların yürüyüşü daha sonra AİHM ve Avrupa Konseyi’nin (AK) olduğu alana kadar devam etti.

Buradaki direniş çadırı önünde kadın meclisleri temsilcileri tarafından konuşmalar yapılırken, Kürt kadınının özgürlük için direnmeye devam edeceği vurgulandı.

Burada söz alan, eşi kontralar tarafından katledilen ve bir kızı gerilla saflarında yaşamını yitirmiş olan Medeni Güneri şunları söyledi: “Bizlerin evlerini, çocuklarını, hayvanlarını herşeyimizi öldürdüler. Ama PKK ve bizler dimdik ayaktayız. Ayakta kalmaya devam edeceğiz. Kızım şahsında tüm direnen kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

Direniş Çadırı’nda toplanan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan Kürdistanlılar eylemlerine devam ederken, geç saatlere kadar panel ve toplantılar yapılacak.