Süryani Behê: Huzurlu yaşayabiliyorsak bu Rêber Apo sayesindedir

Çok renkli ve çok kimlikli Rojava’nın Süryani halkından olan Sara Behê Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi kınayarak, "Rêber Apo'nun tecrit edilmesinin sebebi özgürlük düşüncesine ve demokratik felsefeye sahip olmasıdır" şeklinde konuştu

Rojava çok kimlikli yapısı ile “demokratik ulus” kavramının adeta yaşayan bir temsili. Kürt, Arap, Süryani, Türkmen halklarının bir arada yaşadığı Rojava toprakları aynı zamanda tüm farklılıklara rağmen demokratik ve özgür bir yaşamın da mümkün olabildiğini tüm dünyaya gösterdi. Hesekê Kantonu Til Hecer Mahallesinde oturan ve Rojava’nın kadim halklarından Süryani halkına mensup olan Sara Behê, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yalnızca Kürt halkı açısından değil tüm halklar açısından ne kadar önem ifade ettiğini ortaya koyuyor. “Rêber Apo” diyerek sahiplendiği Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan Sara, “Rêber Apo özgürlük felsefesine sahip olduğu için kirli politikaların hedefi oluyor” dedi.

‘DÜŞÜNCELERİNDEN KORKUYORLAR’

Sara Behê egemen devletlerin Öcalan'ı hapsetmelerinin amacının aslında Öcalan'ın düşüncelerini yok etmek olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "İşgalci devletler Rêber Apo'yu tecrit ederek onun düşünceleri ve PKK'yi yok etmek istiyor ama Rêber Apo'nun özgürlük düşünceleri gün be gün her yere dağılıyor. Devlet, iktidarı düşündüğü ve Rêber Apo'nun özgürlük düşünceleri de onların çıkarlarına göre olmadığı için Rêber Apo'nun düşüncelerinden çok korkuyorlar."

Sara Behê, ayrıca Türkiye'nin Rojava-Kuzey Suriye'ye yönelik saldırılarının aslında Abdullah Öcalan'ının felsefesine olduğunu söyledi ve devam etti: "Türkiye devleti ve yandaşları neden bu kadar Rojava-Kuzey Suriye'ye saldırıyor? Rojava-Kuzey Suriye Rêber Apo'nun fikir ve düşünceleri doğrultusunda örgütleniyorlar ve federal sistemi ilan etti. Bu da Türkiye devletinin vahşi bir şekilde saldırmasına sebep oldu. Federal sistem herkesin hakkının korunması ve Suriye krizinin çözülmesi anlamına geliyor. Bu nedenle de Türkiye bu sistemin başarılı olmaması için saldırılar gerçekleştiriyor."

‘ÖZGÜRLÜĞE KADAR DİRENECEĞİZ’

Sara, son olarak şunları söyledi: "Bugün bile bütün uluslar özgür bir ülke için direniyorlar ve savaş mevzilerinde çetelere karşı savaşıyorlar. Birçok kahraman savaşçı bizim güvenliğimiz için şehadete ulaştı. Eğer bugün biz güvenli ve huzurlu yaşayabiliyorsak bu Rêber Apo düşüncesi, felsefesi ve şehitlerin sayesinde elde edilmiştir. Bu nedenle de bizim bu kutsal değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Rêber Apo özgürleşene dek direneceğiz."