8 Eylül 2017 yılında Suriye genelinde 200 kadının katılımıyla Minbic’te gerçekleşen kuruluş kongresiyle ilan edilen Suriye Kadın Meclisi, 7 yıldır aralıksız bir şekilde Suriyeli kadınların örgütlendirilmesi için faaliyet yürütüyor. 20 Mayıs’ta Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde 2’nci kongresini gerçekleştiren Suriye Kadın Meclisi’nin kongresine 250 Suriyeli kadın delege katıldı.
Kongrede; kadın özgürlüğüne dayalı demokratik ve ekolojik bir toplum inşa etme, Suriye'deki krizin demokratik diyalog ve merkezi olmayan demokratik sistemin uygulanması yoluyla çözülmesi, Suriye'deki tüm etnik, kültürel ve toplumsal kimliklere özgürlük, demokrasi ve adaletin sağlanması, kadınları örgütleme, eğitme ve özgür eşitlikçi bir yaşam anlayışını geliştirme, Suriye'nin yeni anayasasının oluşturulmasında ve diyalog süreçlerinde kadınların rolünün desteklenmesi, kadın haklarını her alanda güvence altına alınması, uluslararası hukukun ve özellikle kadınlara yönelik 1325 sayılı Güvenlik Konseyi kararlarının (CEDAW Sözleşmesi) uygulanması gibi konulara dikkat çekildi.
MECLİSİN YOL HARİTASI
Kongrede, işgal edilen topraklarda yaşayan kadınlar başta olmak üzere tüm kadınlarla diyalog halinde olma, Suriye anayasa komisyonunda yerini alabilmesi için ilgili taraflara baskı yapma, bölgesel ve uluslararası kadın hareketleriyle iletişim ve işbirliğini genişletme, kadın, güvenlik ve barışa ilişkin maddeleri (2245 ve 1325) hayata geçirme, kamplarda yaşayan kadın ve çocukların yeniden eğitimi konusunda çalışmalara hız verme, meclisin yurt dışındaki faaliyetleri genişletme, özellikle işgal altındaki topraklarda kadınlara yönelik ihlalleri belgeleme gibi önemli planlamalar belirlendi.
Suriye Kadın Meclisi Üyesi Mekiye Hiso, meclisin kuruluş amacına ve örgütlenmesine ilişkin ANF’ye konuştu.
Suriyeli kadınların, birlikte mücadele edebilmeleri ve mücadelelerini güçlendirme amacıyla Suriye Kadın Meclisi’nin kurulduğunu belirten Mekiye Hiso, “3’üncü Dünya Savaşı ortamında en büyük eziyeti kadınlar ve çocuklar çekiyor. Kadın hakları ayaklar altında gitti. Taciz, tecavüzden göçertmeye kadar maruz kalmadığı işkence kalmadı. Kadının kimliği yok edildi. Suriye Kadın Meclisi, Suriye’deki kadınlara bir araya getirme, Suriyeli kadınlara ulaşma, diyalog kurma amacıyla kuruldu. Suriyeli kadınlar olarak önceliğimiz kadın özgürlüğünü garanti altına almaktır. Kadının kimliğine ulaşabilmesi, kimliğinin tanıması ve korunabilmesi için mücadele veriyoruz. Rojava’dan Suriye’ye, Rojhilatê Kurdistan’a kadar tüm kadınların acıları birdir. Dolayısıyla birlikten güç doğar fikriyle hareket etmeyi esas aldık” dedi.
ÖRGÜTLÜLÜĞÜN FARKINDALIĞI
Kadının özgür olabileceği bir toplum yaratmanın temel amaçları olduğunu kaydeden Mekiye Hiso, “Kadın özgürlüğüne dayalı eşit, adaletli ve demokratik bir toplum yaratmak esas amacımızdır. Kuzey ve Doğu Suriye dışında yaşayan Suriyeli kadınlarla bir araya geldiğimizde Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütlülüğüne hayran kalıyorlar. Örgütlü kadının, yeni bir toplumu yaratacağının farkına varıyorlar. Öz savunması ve örgütlülüğü olmayan kadının yok oluşa mahkûm olacağına ikna oldular” dedi.
KADINLARIN SESİ OLUYORLAR
Suriye Anayasasında söz haklarının olması içinde mücadele verdiklerini kaydeden Mekiye Hiso, “Kadınların sesi olmak için mücadele ediyoruz. Suriye krizinin tartışıldığı birçok oturum gerçekleşiyor fakat Suriyeli kadınlar bu oturumlarda yer almıyor. Toplumun kaderi tartışılırken kadınlar bu tartışmalara dahil edilmiyor. Astana ve Cenevre’nin sonuç almamasının bir nedeni de Suriyeli kadınların bu oturumlara dahil olmamasıdır. Suriyeli kadını temsil eden bir bileşenin olmadığı oturumlar krizi körükler ve çözüme kavuşmaz. Dolayısıyla Suriyeli kadınların, anayasada söz hakkının olması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
SURİYE’NİN ŞEHİRLERİNDE ÖRGÜTLÜLER
Merkezi Reqa’da olan Suriye Kadın Meclisi’nin, Minbic, Halep, Hesekê (Hol Kampı) ve Qamişlo’da ofislerinin olduğunu aktaran Mekiye Hiso, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Hol Kampı’nda, Suriye’nin her bir şehrinden olan kadınlar bulunuyor. Suriyeli göçmen kadınlarla doğrudan ilgileniyoruz. Ayrıca DAİŞ’e zorla katılan kadınlarla da ilgilenmeyi görev olarak biliyor. Bu kadınlarla DAİŞ’in şiddet yanlısı egemen zihniyetinden arındırmak için ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Sağlıklı bir şekilde topluma karışabilmeleri için manevi desteğimizi eksiltmiyoruz. Hol Kampı’na meclisimizin bir çadırını kurduk. DAİŞ’liler, çadırımızı yaktı, tehditler savurdu ama tekrar çadırımızı kurduk ve Suriyeli kadınların eğitiminde tutalım gereksinimlerine kadar destek sunduk. Kuzey ve Doğu Suriye dışında Suriye kentlerinde ofislerimiz yok fakat meclisimize üye olan kadınların aracılığıyla Suriyeli kadınların örgütlendirilmesine yöneliyoruz.”
KUZEY VE DOĞU SURİYE’DE YAŞAYAN KADINLAR İLHAM OLUYOR
Mekiye Hiso, Suriyeli kadınlarla olan diyaloglarına da şu sözlerle dikkat çekti: “Kuzey ve Doğu Suriye dışında yaşayan Suriyeli kadınlara, kadınların karar alma haklarının olması hem ilginç geliyor hem de heyecan veriyor. Yüzyıllardır sözlerine, cümlelerine kelepçe vurulan kadınlara öz savunmadaki gelişim düzeyi de umut oluyor. Alanlarda olmamız, boyun eğmememiz, kadınları savunmamız ve demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğüne dayalı bir yaşam ise odak noktaları oluyor.”
Anti demokratik, merkezi sisteme karşı mücadele ettiklerini belirten Mekiye Hiso, “Kürt, Arap, Ermeni, Asuri, Türkmen ve Çerkez kadınların, ulusların bir arada yaşayabileceğini ispatladık. Bu yaşamın güçlenmesi için daha iyi bir örgütlenmeye ihtiyaç doğuyor. Suriye’de yaşayan halkların birbirini tamamlaması kadınların öncülüğünde gerçekleşecek. Demokratik, eşit ve adaletli bir dünyanın inşası için kadın özgürlüğü şart” değerlendirmesinde bulundu.
KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ MÜCADELE YÜKSELECEK
Mekiye Hiso, plan ve projelerine değinerek, şu şekilde konuşmasını sonlandırdı: “Suriye’nin kentlerinde, Suriye Kadın Meclisi ofislerini peşi sıra açma hedefi belirledik. Suriyeli olup da yurtdışına göç eden kadınlara ulaşarak örgütlenmemizi güçlendireceğiz. Türk devletinin işgali altında olan İdlib, Ezaz, Bab, Efrîn, Cerablus, Serêkaniye ve Girê Sipî’de yaşayan kadınlara ulaşabilmeli, işkenceye maruz kalan kadınların sesi olmalı ve bu insanlık dışı uygulamaları belgeleyerek ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştıracak araştırmalarımız olacak. 2017 yılından bu yana yüzbinlerce Suriyeli kadına ulaştık, diyalog kurduk fakat ulaşamadığımız bir Suriyeli kadına bile ulaşma kararlılığıyla mücadelemizi yükselteceğiz.”