Suriyeli Kadınlar Konferansı’nın sonuç bildirgesi

Dêrik'te düzenlenen Suriyeli Kadınlar Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, kadınların 'Özgür Suriye Kadın Konseyi' adıyla çalışma yürüteceği açıklanırken, üç ay içinde kongre yapılacağı belirtildi.

Rojava’nın Dêrik kentinde dün Suriye ve Rojava genelinde siyasi parti üyeleri ile kadın örgütlerinden 72 delegenin katılımıyla gerçekleşen Barış ve Demokrasi İçin Birinci Suriyeli Kadınlar Konferansı, sona erdi. Azar Salonu'ndaki konferansta, yoğun siyasi ve örgütsel tartışmalar yürütülürken, kadınların bundan sonraki çalışmalarını 'Özgür Suriye Kadın Konseyi' adıyla yürütmesine karar verildi.

Konferansın sonunda, sonuç bildirgesinin açıklanması için bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, delegelerden Ebîr Hesaf, Êlîzabêt Gewriyê, Xensa El-Mehmûd, Rojîn Remo, Sîham Dawûd, Bêrîvan Ehmed, Emîna Emro ve Şamîram Şamûn katıldı. 

'KADINLARIN GÜÇ VE İRADESİNİ BİRLEŞTİRECEĞİZ'

Ebîr Hesaf tarafından okunan sonuç bildirgesinde, “Suriye’nin içinde bulunduğu kriz ortamında 5 Şubat 2016’da, “Özgür Kadın Demokratik Suriye’nin Teminatıdır” sloganıyla barış ve demokrasi için birinci Suriyeli Kadınlar Konferansımızı gerçekleştirdik. Konferansa toplumsal ve siyasi parti ve örgütlerden, bağımsız şahsiyetlerden oluşan 70’in üzerinde kadın delege katılmıştır. Konferans, Suriye krizine çözümde aktif rol almasını güvenceye almak üzere ortak çalışma yürütebilmesi için kadınların güç ve iradesini birleştirmeyi temel amaç edinmiştir" denildi.

3 AY İÇİNDE SURİYE KADIN KONGRESİ

Bildirgenin devamında, konferansta alınan kararlara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Konferansımız, tüm Suriye halklarının temsilcilerinden oluşan 11 kişilik Özgür Suriye Kadın Konseyi’nin kurulmasını kararlaştırmıştır. Bu Konsey, Suriye Kadın Kongresi’nin 3 ay içinde toplanması için hazırlık yapmakla görevlendirilmiştir. Bu süre içinde kongre için gerekli belge ve materyaller toplanacak, Suriye içinde ve dışındaki kadınlarla iletişim kuracak, kadın haklarını Suriye’nin yeni anayasasında güvenceye almak amacıyla kadın yasaları tasarısı hazırlamak üzere bir hukuk komitesi oluşturacaktır.

Konferans, kadınlara Suriye krizinin çözümüne dönük başlatılan siyasi sürece ve görüşmelere katılması hakkını sağlamak için siyasi mutabakat belgesi hazırlamayı kararlaştırmıştır.

'ESİRLER BIRAKILMALI, GÖÇ EDENLER GERİ DÖNMELİ, ABLUKA KIRILMALI'

Konferans delegeleri, iktidarcı sistemin ortadan kaldırılarak yerine merkezi olmayan çoğulcu ve demokratik, özgür bir Suriye inşa edilmesinin kadının meşru hakkı olduğu ve bunun için meşru savunmasını yapabileceği konusunda mutabık olmuştur. Konferans delegeleri esir olan direnişçi kadınların serbest bırakılmaları, göç edenlerin geri dönüşünü sağlamak için gerekli maddi zeminin oluşturulması, yaşamın yeniden örgütlendirilmesine yönelik çalışmalara başlanması ve kuşatma altındaki bölgelere yönelik ablukanın kırılması için çağrıda bulunmuştur.

Konferansımız, bölgesel ve uluslararası kamuoyuna, Suriye krizinin siyasi yollardan çözülmesini ve kadınlar başta olmak üzere tüm halkların haklarını savunan demokratik bir Suriye inşasını istediğimizi ortaya koyan son derece açık ve net bir mesajdır."

Sonuç bildirgesinin sonunda ise, şunlar belirtildi: "Tüm Suriyeli kadınları aynı saflarda toplanmaya ve Suriye krizine siyasi çözüm sürecine katılmaya, bunun için Özgür Suriye Kadın Konseyi’ne aktif destek vermeye çağırıyoruz. Bu temelde kadınları çözüm sürecinin dışında tutan, dışlayan bölgesel ve uluslararası güçleri eleştiriyoruz.”