TJA: Kürt halkı için kadın ve anne toplumsallaşmanın temelidir

Tevgere Jinên Azad (TJA), Anneler Günü'nde yaptığı açıklamada annelerin toplumda oynadığı önemli role vurgu yaptı.

Açıklamada, annelerin kadınların toplumdaki yaratıcı ve yaşamsal gücünü temsil ettiği belirtildi. 

Kadınların binlerce yıldır toplumsallaşmayı geliştirdiği ve kültürün, yaşamın ve yaratıcılığın temelini oluşturduğu vurgulandı. 

Özellikle Kürt annelerinin, toplumun onurunu korumak için çeşitli isimler altında direndiği ve faşist sistem tarafından korkulduğu ifade edildi.

Açıklamada, annelerin toplumun vicdanı olduğu ve haksızlıklara karşı cesurca mücadele ettiği belirtildi. Faşist sistem tarafından annelere yönelik baskıların arttığı ve birçok Kürt annenin hala cezaevlerinde tutulduğunu belirten TJA, şunları ifade etti: “Kürt halkı için kadın ve anne toplumsallaşmanın temeli olduğu kadar öncülüğün ve gururun da adıdır. Üveyş Ana'nın ellerinden büyüyen ışık bugüne kadar Kürt anneleri şahsında evrensel bir çığlığa ulaştı. Soykırımın dayatıldığı 12 Eylül karanlığında annelerimiz korkusuzca çocuklarını sahiplendiler. Dayatılan zulme karşı annelerimiz bazen Cumartesi Anneleri, bazen Barış Anneleri, bazen Beyaz Tülbentli, bazen Adalet Anneleri olmuş ve toplumun onurundan, insani değerlerinden sapmasına izin vermemişlerdir.”

Ayrıca, açıklamada annelerin mücadelesinin sadece Kürt coğrafyasıyla sınırlı olmadığı ve dünya genelinde birçok anne ve kadının benzer mücadeleler verdiği belirtildi. Annelerin, adalet arayışında ve toplumsal değişim için öncü olduğu kaydedildi. 

Son olarak, TJA açıklamasında Anneler Günü'nü kutlayarak, annelerin toplumdaki değerli rollerine ve mücadelelerine dikkat çekti.