TJA, Sur için harekete geçmeye çağırdı

Sur'daki yıkıma tepki gösteren TJA, "Tüm gücümüzle Sur’un katledilmesine karşı herkesi harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), AKP'nin Sur'a dönük soykırımcı saldırılarına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Vahşet ve zulüm sahipleri hiçbir zaman uygarlık yeteneğine, tarih oluşturma karakterine, kültür üretme ruhuna sahip olmadıkları ve olamayacakları için insanlığın kendisine düşmanlıktan başka bir var olma biçimine sahip olamazlar. Ve dayandıkları tarihi, ideolojiyi, kültürü de kendilerine benzetme çabasıyla kin, nefret, cehalet, vahşet ile donatırlar" denildi.

'İNSANLIK VE GELECEK DÜŞMANLIĞI!'

Canlı bir tarih, insanlık, uygarlık ve gelecek düşmanlığına Sur'da tanıklık edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Sur bir insanlık tarihi ve tüm medeniyetlerin, kimliklerin ortak mirasıdır. Orada Hurrilerin, Ermenilerin, Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin, Yahudilerin, Avrupa uygarlığının, tüm inançların, kadınların, tüm ezilenlerin ortak tarih bilinci, kültürü ve mekânları yaşamaktadır. Kürt halkı kendi uygarlığını Sur’da var ettiği oranda diğer tüm uygarlıkların mirasına da sonsuz saygı ve sevgi ile sahip çıkmış, korumuş ve geleceğe taşımıştır.

Bu nedenle Sur’un yıkımı, Sur’a düşmanlık ve Sur’a dayatılan tehcir sadece Kürt halkına dayatılan bir düşmanlık değil, tüm kimliklere, kültürlere ve insanlığa karşı bir düşmanlık olmaktadır. Tüm Türkiye ve dünya kamuoyu insanlığa, tarihe karşı işlenen bu suça karşı sesini yükseltmeli ve bu yıkıma karşı durmalıdır. Tarihin kalbine saplanmış bu hançerin açtığı yara hepimizindir ve kanayan bu yara ortak acımızdır."

'TÜM GÜCÜMÜZLE KARŞI ÇIKALIM'

TJA, "Kadın hareketi olarak bu yıkımı asla kabul etmeyeceğiz" diyerek, şunları da kaydetti: "Sur kadın uygarlığına dayalı oluşmuş, gelişmiş bir kültür ve mimari eserdir. Kadın kolektif yaşamının sokaklarında yaşadığı ender hayatlardan biridir. Kadınların büyük evi ve yurdudur Sur. Başta Amed kadınları olmak üzere herkesi bu yıkıma karşı durmaya ve yarından itibaren tüm gücümüzle Sur’un katledilmesine karşı herkesi harekete geçmeye davet ediyoruz."