TJA, Zilan'ı andı: Direniş tarihinin yönünü değiştirdi

Zeynep Kınacı'yı (Zilan) anan TJA, Kınacı'nın, yeni çağın yaratıcısı olduğunu, direniş tarihinin yönünü değiştirdiğini belirtti.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Dersim’de 30 Haziran 1996 tarihinde fedai eylem yapan PKK'li Zeynep Kınacı'yı (Zilan) andı.
Yazılı açıklama yapan TJA, "21. yüzyıl, kadın ve halkların özgürlük direnişlerinin, mücadelelerinin olgunlaştığı, rengini vermeye başladığı bir yüzyıl olarak tarihe geçecektir. Bugün Ortadoğu'da bunu Rojava devrimi somutunda halkların duruşları, direnişleri, kendini örgütleme biçiminde görmekteyiz" dedi.

'DİRENİŞ TARİHİNİN TEMSİLLERİ'

Ortadoğu’nun kadim halklarından biri olan Kürtlerin, inkâr imha, sömürü saldırılarına karşı 6 bin yıllık direnişleriyle Ortadoğu dengesinin ve dünya direniş tarihinin  temsili olduklarını vurgulayan TJA, "Kürt direniş tarihinin öncülüğünü yapan Kürt kadını; neolitikten aldığı öz kimliğini günümüze taşımış, erkek egemen zihniyetin  halkarı ve kadına topyekûn  saldırılarına  karşı özgürlük felsefesinin savunucusu ve savaşçısı olmuştur" diye belirtti.

'ÖZGÜR KADININ MÜCADELESİNİ GÖSTERDİ'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Bir halkın var olma ve kimlik mücadelesini en derinden hisseden soylu direnişin takip ve uygulayıcısı  Zilan, '90’lı yıllarda Kürtlere uygulanan imha, topyekûn saldırı  ve kadına  uygulanan çok yönlü sömürü, bedensel  ruhsal kıyıma  karşı geliştirdiği direniş çizgisiyle, 'jin, jiyan, azadi‘nin manifestosu olmuştur. Özgür kadının yurtseverlik ilkesinin tarz ve  yöntemini göstermiş, Ortadoğu’da özgürlük aşkının boyun eğmez savaşçı  kişiliği ve sembolü olmuştur. Yeni bir çağın yaratıcısı olan Zilan'ın ardılları olan Sema, Ayten, Arin Mirxan, Fatma, Pakize, Asya  ve binlerce kadın; özgürlüğe dayalı demokratik, ekolojik toplumun paradigması ve demokratik sosyalizmin savaşçılığını, savunuculuğunu yapmaktadır.
Zilan çizgisiyle tarihin yönünü değiştiren, kadın özgürlük mücadelesi ve mücadele yolunda yaşamını yitiren tüm kadınları Zilan şahsında anıyoruz. Tanrıçalığa uzanan Zilan, erkek egemen zihniyetine karşı duruşumuzun, örgütlülüğümüzün, direnişimizin sembolü olmuştur."