TJK-E: 3 Ağustos’ta direniş ateşini gürleştirelim

TJK-E 3 Ağustos'ta Avrupa'nın birçok ülkesinde "Şengal katliamını unutmayın! Şengal kadınlarının özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür" sloganlarıyla Êzidî katliamının kitlesel olarak protesto edileceğine dikkat çekti ve eylemlere katılım çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Şengal katliamını 3. yılında kınadı. Erkek egemen sistemin yarattığı katliamlara dikkat çeken TJK-E, "Erkek egemen sistemin vurucu gücü olan DAİŞ’in, Şengal’e dönük soykırım girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. Öncelikle Êzidî halkımızın 74. Ferman olarak tanımladığı bu saldırıda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Soykırım karşısında direnen, öz savunmasını ve örgütlenmesini geliştiren Şengal’in yiğit kadın ve erkeklerini selamlıyoruz" dedi.

ŞENGAL'DE KADIN KIRIMI GERÇEKLEŞTİRİLMEK İSTENDİ

Şengal'de yapılan katliamın bir kadın kırımı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kadınların sistematik olarak hedef alındığı belirtilerek, "5 bine yakın Êzidî kadın DAİŞ’in esiri oldu, 3 bin Êzidî kadın kurtarılmayı bekliyor. YPJ ve YJŞ güçlerinin mücadelesi sonucu kurtarılan kadınlar ise ömürlerinin geri kalanında bu travmayla yüz yüze kalarak yaşayacak" denildi.

Yaşanan tüm acılara rağmen Kürt kadınlarının bu acıların altında ezilmeyeceğine dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: "Ancak buna rağmen kimse, Kürt halkının ve kadınlarının bu acıların altında ezileceği, zayıf düşeceği düşünme gafletini yaşamasın’ Çünkü Kürt halkı kendisini küllerinden yaratmış bir halk ve ‘Kürt kadınları küllenen Kürt ateşinin kıvılcımları’. Êzidî kadınlar da direnişleriyle bu direniş ateşini gürleştirdi.”

Kürt kadınlarının intikam almayı öğrendiği belirtilen açıklamada, Kürt kadınları yalnız bırakan KDP peşmergelerine inat örgütlenen kadınların kendi öz savunmasını geliştirdiğine vurgu yapıldı.

‘YJŞ TÜM KADINLARIN UMUDU’

Êzidî kadınların kendi öz savunma güçlerini oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Sayısı her geçen gün artan YJŞ güçleri sadece Êzidî kadınların değil, DAİŞ’in zulmünü yaşayan tüm kadınların kurtuluş umudu oldu. Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJE) Avrupa ve Şengal’de kadınların iradesi haline geldi. Êzidî kadınlar direnerek bu tür katliamların mağduru olmayacağını gösterdi. Ancak insanlıktan beklentisi 3 Ağustos’un Kadın Kırımına karşı bir eylem gününe dönüştürülmesidir" denildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak, Êzidî kadınlarının direnişinin ve taleplerinin sonuna kadar destekçisi olacağına vurgu yapılan açıklamada şunlara da dikkat çekildi:

"Onların direnişinin bir destekçisi değil, parçası olduğumuzu, katliamın kadın kırımı olarak kabul edilmesi için mücadelemizi yükselteceğimizi belirtiyoruz. DAİŞ’in elinde tek bir Êzidî kadın kalmayıncaya dek mücadelemizin temel rotası bellidir. Kesintisiz örgütlenme, direniş ve özgürlük. Katliamın 3. yıldönümünde ‘Şengal katliamını unutmayın! Şengal kadınlarının özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür’ sloganıyla eylem ve etkinliklerimizi yükseltiyoruz. Tüm kadınları 3 Ağustos günü Almanya, İngiltere, İsveç, Danimarka, Fransa, Belçika ve Hollanda’da, 5-6 Ağustos’ta ise İsviçre’de Kürt kadın hareketi ve İsviçre’deki kadın kurumlarıyla ortak yapacağımız protesto eylemlerine katılmaya, direnişi büyütmeye çağırıyoruz.”