'Üveyş ananın bıraktığı miras özgürlüğün mücadele ile kazanılacağının mirasıdır'

KJK: Üveyş anamızın bizlere bıraktığı miras, direnişin görkemli bir mücadele ile taçlandırılacağı bir mirastır. Bu miras, kadın olmanın ve kendi yaşamını kendi inşa etmenin mirasıdır. Bu miras özgürlüğün mücadele ile kazanılacağının mirasıdır.

KJK Koordinasyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın annesi Üveyş Öcalan’ın ölüm yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. KJK açıklamasında, “Kürdistan’da yaşananların katliamı da aşan planlı çok yönlü bir soykırım politikası olarak devrede olduğu bu günlere cevabımız kuşkusuz ki bir kez daha direniş, isyan ve mücadele olacaktır. Yiğit bir Kürt kadını olan ve isyancı karakteri ile egemenlikçi zihniyetin tüm baskılarına başkaldırıp yaşamını kendi emeği ve alınteri ile inşa eden ve bu anlamıyla direnişçi kadın kimliğinin önemli bir temsiliyeti olan Üveyş anamızın bizlere bıraktığı miras, direnişin görkemli bir mücadele ile taçlandırılacağı bir mirastır. Bu miras, kadın olmanın ve kendi yaşamını kendi inşa etmenin mirasıdır. Bu miras özgürlüğün mücadele ile kazanılacağının mirasıdır” denildi.

“Üveyş ana Kürdistan kadınları için özgün bir kadın özgün bir anadır” denilen açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“Kadın özgürlük hareketimize birçok açıdan etkisi olan bir anadır. Önder Apo’nun kadın özgürlük hareketini ve kadın kurtuluş ideolojisini yaratmasında ilham kaynağı olmuştur. Asi, isyancı ve savaşçı karakteri ile kimseye muhtaç olmadan ayakta kalmayı başaran kendi gücü ve iradesi ile yaşamı yürüten ve çocuklarına da hakkını muhakkak almayı ve haksızlık karşısında tavizsiz mücadele ederek, kendi değerlerine sahip çıkmayı öğreten bir anadır.

Üveyş anamızın Önder Apo’da yarattığı ‘ bana sığınarak, hep benden destek alarak, ağlayıp sızlayarak yaşayamazsın; mutlaka bir cevabın olacak’ duygusu ve ilkesi biz Kürt kadınlarının da en temel ilkelerinden biri olmuştur. Bugün Kürdistan’da yaşatılmak istenen soykırım ve katliamlara karşı en büyük cevabımız; hiç kimseden bir beklenti içine girmeden özgürlük savaşımızı yüzyılların yarattığı isyan ve direniş ruhuyla vermek ve kendi yaşamımızı kendimiz inşa etmek olacaktır.

Üveyş ananın vefatının yıldönümünde kendisini bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor Kürt kadınları olarak bu direniş ve isyan mirasını mücadelemizle taçlandıracağımızın sözünü veriyor, Üveyş ana şahsında tün direniş alanlarındaki özelde de Botan’ın bütün isyan analarına ve direnişçi kızlarına selam olsun diyoruz.”