Vanlı kadınlar tecrit ve katliama karşı buluştu

Van’da kadınlar ‘Kadın soykırımını durduracağız, yaşam özgürleşecek, tecrit kaybedecek’ şiarıyla düzenlenen şölende bir araya geldi.

TJA tarafından DBP Van İl Örgütü binası önünde düzenlenen Kadın Buluşmasında kadın katliamları ve İmralı tecridi protesto edildi.TJA Van Bileşenleri tarafından ‘Kadın soykırımını durduracağız, yaşam özgürleşecek, tecrit kaybedecek’ şiarıyla başlatılan kampanya çerçevesinde düzenlenen buluşmaya HDP PM Üyesi Zahide Besi, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Sanatçı Pınar Aydınlar, Barış Anneleri, TJA aktivistleri de katıldı.

HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, yürütülen katliam politikalarına en büyük direnişin kadınlardan geldiğini ve kadınların da bu yüzden katliamlara uğradığını söyledi. Orhan, tüm kadınlara dayanışma çağrısında bulundu.

BESİ: KADINLAR TECRİDE SON VERECEK

Orhan’ın ardından konuşan HDP PM Üyesi Zahide Besi ise kadınların korkmadan katliamlara karşı direndiğini ifade etti. Sistemin en çok kadınlardan korktuğunu söyleyen Besi, “Eğer kadınlardan korkulmasaydı bu kadar insanlıktan uzak politikalar hayata geçirilmezdi. El koydukları belediyelerimizi, kadın kurumlarımızı ve kazanımlarını hep birlikte yeniden geri alacağız. Buna kimsenin şüphesi olmasın. Bu tarihsel direnişin kökleri o kadar derinlerdeki, kimsenin gücü yetmez söküp çıkarmaya Önderlik üzerindeki tecrit kadınlar üzerindeki tecrittir. Bu açıdan bakıldığında kadınlar öncelikli olarak tecrite son verecek" ifadelerini kullandı.

ÖZGÖKÇE: TARİHSEL ZULME KARŞI KADININ VARLIĞI VAR

Son olarak kadınlara seslenen Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise, dünyada kadınların çevresinde yaşanan kaos ortamında dayanışmayı güçlendireceklerini kaydetti. Kadınların varlığının tarihsel olarak iktidarlar tarafından kaybedilmek istendiğini söyleyen Ertan, bu tarihsel zulme karşı kadınların varlığını canlı tuttuğunu ifade etti. Kadınların bütün toplumun yolunu aydınlattığını belirten Ertan, "Etrafimızın kapkara bir karanlık ve kaosla çepeçevre sarıldığı bugünlerde kadınlar yolları aydınlatmaya devam ediyor. Yüz yıl önce ulus devletler varlıklarını cetvelle çizerken, Kürt halkı ve ulusu yok sayıldı. Ama Kürtler tarih boyunca kendi renkleriyle, dilleriyle kendini korumayı başardı" diye konuştu.

ERTAN: ULUS DEVLET İFLAS ETTİ

Ertan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ulus devlet bu topraklarda iflas etti, halkların özgür geleceği Rojava'da hayat buldu. AKP 16 yıldır baskıyı sürdürüyor. HDP olarak bize baskı büyük çünkü onların dayattığı baskıya karşı taban tabana zıt bir politika savunuyoruz. Kadınların üzerindeki kölelik bütün toplumun üzerinde var olan köleliktir. Samsun'da öldürülen tarım işçisi Perihan Akın bu dayatılan kölelik sisteminin son kurbanı olmuştur. Perihan Akın'ı bir taraftan anarken, onu katleden şovenist milliyetçi politikaları da kınadığımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. 

'İMRALI'NIN KAPISI AÇILIRSA NEFES ALIRIZ'

5 Nisan'dan bu yana İmralı'dan tek bir haber almış değiliz. Sayın Öcalan'a yaklaşım Kürt halkına yaklaşımdır. İmralı'nın kapıları ne zaman açıldıysa Kürtler Türkler rahat bir nefes almıştır.”

Yapılan konuşmaların ardından şölen, Sanatçı Pınar Aydınlar'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.