‘Viyan olmak, özgürlüğe tutkudur’

Öcalan’a düzenlenen komplonun yedinci yıldönümüne sayılı günler kala, 2 Şubat 2006 günü komplocu güçlere “Siz bizim güneşimizi karartamazsınız” diyerek fedai eylemi gerçekleştiren Viyan Soran’ı eyleminin yıl dönümünde mücadele arkadaşları andılar.

15 Şubat 1999’da uluslararası güçler tarafından, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a düzenlenen komplonun yedinci yıldönümüne sayılı günler kala, 2 Şubat 2006 günü komplocu güçlere “Siz bizim güneşimizi karartamazsınız” diyerek fedai eylemi gerçekleştiren YJA-STAR komutanı Viyan Soran’ı eyleminin yıl dönümünde mücadele arkadaşları bir kez daha andılar.

Viyan Soran’ın mücadelesinden etkilenip ismini alan arkadaşları Viyan Soran’ın özgürlük mücadelesine kattıklarını, Kürt halkı ve kadın hareketi için nasıl bir çizgiyi temsil ettiğini ANF’ye anlattı.

YJA-STAR gerillası Viyan Serhat: Viyan olmak demokrasiye, özgürlüğe, yeni paradigmaya aşk ve tutku düzeyinde bağlanmaktır. Viyan olmak Ortadoğu gelenekselliğine, dogmatizmine meydan okuyarak özgürlükçü, bağımsız bir kadın duruşuna sahip olmaktır. Beritan arkadaş nasıl ki, hareket içerisinde düşmanla yapılan işbirliğini, ihaneti kabul etmeyip kendini uçurumdan atmışsa, Tanrıça Zilan nasıl ki 1996’da düşmanın Önderliğe düzenlediği komplolar karşısında bedenini bomba yapıp, düşmanın beyninde patlatmışsa, Viyan yoldaşın eylemi de, Önderliğin yalnızlaştırılması amacının, etkisiz kılınmasının ve yetersiz yoldaşlığın özeleştirisiydi.

‘VİYAN’I VİYAN YAPAN BAĞLILIĞI VE SONSUZ YOLDAŞLIĞIYDI’

Adım Viyan Serhat, 2007 yılında gerilla saflarına katıldım. Katılmadan önce Viyan arkadaşı tanımıyordum. Tendürek alanında bulunan arkadaşlar ismimi Viyan koydu. İsmini taşıyacağım arkadaşın kim olduğunu ve bu davada neyi temsil ettiğini sorduğumda, bana yaşam hikayesini anlattılar. Viyan’ın Güney Kürdistan’dan genç bir arkadaş olması, Önderliğe, özgürlük hareketine bağlılığı beni çok etkiledi. Ve bu bağlılık ben de şimdiye kadar da hep bir merak ve ulaşmam gereken bir hakikat oldu diyebilirim. Viyan Güney Kürdistan’dan bir aşiretin kızıdır. Genç bir kadın ama genç olmasına rağmen, kadının egemen sistem içerisinde yaşadığı haksızlığa genç yüreğiyle karşı koyan, bu haksızlığı kabul etmediği için yönünü dağlara, özgürlük mücadelesine veren, Viyan’ın başkaldırışı kadının, erkek egemenliğine maruz kalmanın kabullenilmesine isyanıdır.

İnsan Viyan’ı iyi tanımalı, Viyan kimdi? Viyan genç ve özgürlüğe tutku düzeyinde bağlı bir kadındı. Hiçbir şekilde ihaneti kabul etmedi. Kürtler arası ihanetten nefret etti ve Kürtlerin ulusal birlikteliği için mücadele yürüttü. Yine erkek egemenliğinin kadın üzerindeki haksız uygulamalarının çelişkisini yaşadığı bir dönemde Önderliğin kadın üzerine yaptığı değerlendirmeleri okur ve bu değerlendirmeyi yapan insanın kadını özgürleştireceğine bütün benliğiyle inanırdı. Ailesi onu almak için her şeyi yapar. Fakat bu insanı, Önderlikten kopararak alamaz. Önderliğine ve davasına olan bağlılığıyla Viyan isminin bir takipçisi olmam son nefesime kadar, bağlı olduğum değerlere sahip çıkmamı gerektirir. Şehit Viyan’ın bir takipçisi olarak şunu çok iyi biliyorum ki Viyan’ı Viyan yapan sonsuz yoldaşlığı ve sonsuz bağlılığıydı.

‘VİYAN OLMAK SONU GELMEYEN BİR TARİH, SONU GELMEYEN BİR ROMAN OLMAKTIR’

Viyan arkadaşın özgürlük hareketi içerisinde gerçekleştirdiği eylem, uluslararası komplocu devlet güçlerine karşı verilebilecek en büyük cevaptır. Viyan eylemiyle güneşimizi karartamazsınız, biz mum olup İmralı’nın etrafını aydınlatacağız demiştir. Viyan’ın eylemi hem Kürt halkı, hem de dünya halklarında bir duyarlılık oluşturarak, halkların el ele vermesiyle komplonun başarıya ulaşmasına izin vermemedir. Viyan’ın eylemi Kürdistan Halk Önderi’ne yapılan komployu boşa çıkarttı. İnsan Viyan arkadaşı ne kadar dile getirse de, bir yanı hep eksik kalır. Viyan isminin bir takipçisi olarak Viyan’ın eylemi benim için onun özgürlük çizgisine ve onu özgür kılan Önderliğe sonuna kadar bağlılığın sözüdür. Viyan arkadaşın mücadelesi sonu gelmeyen bir tarih, sonu gelmeyen bir romandır.

‘BİR VİYAN GİTTİ YERİNE BİNLERCE VİYAN DÜNYAYA GELMEKTEDİR’

Özgür dağlardan, Şehit Viyan isminin bir ardılı olarak başta Kürt kadını olmak üzere tüm dünya kadınlarına sesleniyorum; duygusal olarak değil ama Viyan’ın kim olduğunu, neden böyle bir eylem yapma ihtiyacı duyduğunu, Önderliğe ve bu davaya neden bu kadar bağlı olduğunu öğrenin. Buradan özgürleşme yolunda ilerleyen kadınlara sesleniyorum; özgür kadın çizgisine sahip çıkın. Kadınlar olarak önderliğe sahip çıkmak Viyan’ın mücadele çizgisine sahip çıkmaktır. Şunu çok iyi bilmeliyiz ki, bu çizginin yaratıcısı Önderliktir. Viyan arkadaşta Önderliğin yarattığı özgür kadının çizgisidir. Bu çizgi yolunda ilerlemek isteyen bütün kadınlar Önderliğin emeğine cevap olmalıdır. Bir Viyan gitti ama yerine binlerce Viyan yeniden dünyaya gelmektedir.

‘BENİ ÖZGÜR DAĞLARA GETİREN VİYAN’IN MÜCADELESİ OLDU’

YJA -STAR gerillası Viyan Zagros: Viyan arkadaşın mücadelesinden etkilenip gerilla saflarına katıldım. Viyan arkadaşın şahadetinden önce hareketi çok tanımıyordum. Kürdistan’ın Rojhilat bölgesindenim. Viyan arkadaşın ailesi içerisinde yaşadığı çelişkiyi bir kadın olarak ben de yaşıyordum. Viyan arkadaşın şehadetini öğrendikten sonra yaşam hikâyesini araştırmaya başladım ve onun yaşam hikâyesinde bir kadın olarak kendimi de bulduğumu fark ettim. Kürt özgürlük hareketine sempati duyuyordum, fakat katılma yönünde bir düşüncem yoktu. Viyan arkadaşın şahadetini ve Rojhilat kadını için verdiği mücadeleyi öğrendikten sonra katılma ve Viyan adını alma kararını verdim.

Viyan’ın eylemi ve Rojhilat halkı içerisinde verdiği mücadele beni o kadar etkilemişti ki, Viyan ismi aklımdan ve yüreğimden çıkmıyordu. Bir kadın olarak arayışlarımı değiştirmiş ve Viyan’ın mekanı olan özgür dağlara gelmek için gün saymaya başlamıştım. Viyan ben de bir söz olmuştu. Bu sözden, bu arayıştan kimse beni vazgeçiremezdi. Gerilla saflarına katıldığımda ismimi bulmuştum. Viyan’ın ardılı olmak için onun ismini taşımak benim için çok önemliydi. Arkadaşlar birçok isim önermişti fakat ben Viyan isminde ısrarcı oldum. Ben Viyan ismini almak, onun yarım kalan hayallerini tamamlamak ve onun en büyük dileği olan Önder Apo’yu görmeye gelmiştim. Arkadaşlar, ‘sana isim beğendiremediğimize göre sen ismini koymuşsun. Söyle bakalım ismin ne?’ diye sorduklarında ‘beni bu dağlara getiren Viyan Soran arkadaştır. Ben onun mücadelesini sahiplenmeye geldim’ cevabını verdim.

İsmim hep Viyan kaldı. Belki Viyan ilk başlarda benim için bir duyguydu fakat sonrasında Viyan’ın özgür kimliğini tanımak, onun yürüdüğü yoldan yürümek, Viyan’la yaşamak bambaşka bir şey. Özgürlük hareketine katıldıktan sonra Viyan’ın kim olduğunu, özgürlük için neyi ifade ettiğini daha iyi anladım. Kürt kadınları bilmelidir ki; şehit Viyan’ın çizgisi Zilan’ın, Beritan’ın ve Sara’ların çizgisidir. Bu çizgiyi tanımak ve yaşamaktır. Gün gün Viyan’ı tanımak ve her an Viyan’la yaşamak hem ideolojik olarak hem de fiziki olarak beni daha da çok güçlendirdi. Bana amaca bağlılığın ne olduğunu öğretti.

‘VİYAN YOLDAŞIN EYLEMİ GÜNEYDE BİNLERCE SORAN KIZINI KÜLLERİNDEN YENİDEN VAR ETTİ’

Heval Viyan Güney Kürdistan’dan Soran bir arkadaştı. Bilindiği gibi Viyan yoldaşın eyleminden önce Güney Kürdistan’da hareketi tanıma, Önderliği tanıma ve mücadeleye sempati çok azdı. Fakat Viyan yoldaşın eylemi Güney’de binlerce soran kızını küllerinden var etti. Viyan yoldaşın eyleminden sonra yüzlerce Güney Kürdistanlı kadın PKK’ye katılarak Viyan ismini aldı. Bu eylem hem Güney Kürdistan halkı içerisinde Önderliğin tanınmasına, hem de özgürlük hareketinin temsil ettiği ideolojinin tanınmasına ve Kürdistan’ın mücadelesinin anlaşılmasına vesile oldu. Bunun için Viyan’ın eylemi emperyalist güçlerin Önderlik üzerindeki komplolara ve hareket içerisinde ki işbirlikçiliğe bir cevaptır. Viyan’ın eylemi kapitalist sistemi kabul etmeme ve buna karşı bir başkaldırıdır. Viyan’ın eylemini böyle ele alıyorum. Viyan bir çizgidir. Ve bu çizgide yürümek öyle sıradan bir şey değildir. Viyan isminin bir takipçisi olarak Viyan’ın ismi benim için sonuna kadar onun mücadelesine bağlılığın sözüdür.

O dönemde Önderliği, partiyi ve paradigmamızı doğru şekilde aktarmaya, anlaşılır kılmaya çalışan Heval Viyan’ın takipçisi olmak bugün Demokratik Kürdistan Konfedaralizmi için mücadele etmektir. Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik için başlattığı özyönetim direnişleri, bu fikirlerin bugün yaşama geçirilme aşamasıdır. Biz bugün eğer şehitlerimizin, Heval Viyan’ın takipçisiyiz diyorsak; demokratik özerklik, demokratik ulus değerlerine sahip çıkmalıyız, bu değerler olmadan hiçbir halk özgür yaşayamaz. Onların gerçekleştirmek istedikleri düşüncelerin takipçisi olmak bugün Cizre’de, Sur’da, Kobanê’de özgür yaşamı inşa etmek için direnmektir.