GÖRÜNTÜLÜ

Viyana Festival Haftaları’nda Rojava Kadın Devrimi atölyesi düzenlendi

Viyana Festival Haftaları kapsamında Rojava Kadın Devrimi’ne ilişkin atölye düzenlendi. Konfederatif kadın yapıları ve kazanımlarının tanıtıldığı atölyede Rojava deneyiminin uluslararası kadın mücadeleleri açısından önemi ve ortak mücadele konuşuldu.

VİYANA FESTİVAL HAFTALARI

Avusturya'da 17 Mayıs’ta başlayan Viyana Festival Haftaları kapsamında bugün "Rojava Kadın Devrimi - Kuzey ve Doğu Suriye'de Konfederatif Kadın Sistemi" konulu atölye çalışması düzenlendi.

Festivalin Rojava konulu son etkinlik olan atölye çalışmasını Brüksel Jineoloji Enstitüsü'nden Sarah Marcha yürüttü. Sarah Marcha, Mezopotamya'daki Kürt kadınlarının kültürel ve sosyal kökleri ile yüzyılı aşkın bir süredir işgale ve soykırım politikalarına karşı direnişteki rollerine ilişkin kısa bir tarihsel değerlendirme yaptıktan sonra Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın özerk sisteminin temellerini ve Jineolojî'nin bu bağlamdaki önemini anlattı.

Sunum, Kongra Star hareketi tarafından hazırlanan, Rojava Kadın Devrimi’nin kahramanlarını, kadınların ve toplumun eğitim, ekonomi, adalet gibi alanlardaki ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurdukları çeşitli yapıları tanıtan kısa bir video gösterimiyle sona erdi.
Ardından Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınların, özerkliklerini toplum tarafından bir bütün olarak kabul edilmesini nasıl sağladıklarını ve hegemonik devlet güçleri ve ataerkillik karşısında nasıl bir zihniyet değişikliği gerçekleştirebildiklerini öğrenmek isteyen yaklaşık 30 katılımcının tartışmaları  ile devam etti. Tartışmada savaş, ambargo ve Türk ordusunun son saldırılarıyla bağlantılı ekolojik ve sağlık sorunlarına özellikle odaklanıldı. Kadın ve toplum kurum ve projelerine destek meselesi ve diğer ülke ve kuruluşlarla ekonomik, sosyal ve siyasi bağlantılar kurma arzusu kolektif düşüncelerin merkezinde yer aldı. Atölye çalışması, dayanışma ruhu ve kadın devrimine duyulan ilgiyle akşam saatlerinde sona erdi.

23 Haziran'a kadar devam edecek Viyana Festival Haftaları kapsamında tiyatro, opera, müzik, dans, performans, görsel sanatlar ve aktivizm alanlarından 46 prodüksiyon ve sanatsal proje yer alıyor.