Wan'da 22 ayda 23 kadın katledildi

Star Kadın Derneği'in Wan raporuna göre 22 ayda 23 kadın erkekler tarafından katledildi.

Star Kadın Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında hazırladığı Kadınların Tanıklıkları ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İzleme Raporu'nu açıkladı. Wan Barosu Tahir Elçi Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısında raporu Ruken Ay okudu.
Ruken Ay, son 2 yılda Wan’da 23 kadının erkekler tarafından katledildiği bilgisini paylaşırken, "Fail erkeğin kamu güvenlik teşkilatı personeli olduğu 13 şiddet vakası izlenmiştir” dedi.  

Kendilerine başvuru yapanların büyük bir bölümünü Wan Barosu’na yönlendirdiklerini paylaşan Ruken Ay, “Wan ve çevre illerde sığınma evlerinin bulunmaması nedeniyle kadına yönelik şiddeti önleme mekanizmasında birinci basamak gibi çalışmakta olan ŞÖNİM’e yönlendirilen başvurucu sayısı azalmıştır" dedi.

Ruken Ay, “Devamlılık olan ve birden fazla olan şiddet olaylarında başvurucuların KADES kullanma oranı oldukça düşük. 10 kadın ile yapılan yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmelerde yalnızca 1 kadının KADES uygulamasını kullandığını gözlemledik. Yine kırsalda olan kadının sosyal dinamikler ve erişim zorluğundan dolayı herhangi bir destek mekanizmasına erişimi olmadığını görebilmekteyiz. Görüşmeye katılan 10 kadından 7’si daha önce bilgi sahibi olsalardı yıllar önce harekete geçeceklerini, bunca yıl şiddete maruz kalmayacaklarını söylemişlerdir" diye belirtti.

Ruken AY, 2022 yılında derneğe başvuran kadınların yüzde 59’unun birlikte olduğu erkek tarafından şiddete uğradığını söylediğini aktarırken, "Yüzde 19’u eski eş, yüzde 11’i birlikte olduğu erkek yüzde 11 ise erkek aile üyelerinden şiddet gördüğünü söylerken, 2023 yılında ise kadınların yüzde 61’i evle olduğu erkek, yüzde 10’u eski eş, yüzde 10’u birlikte olduğu erkek ve yüzde 17’si ise erkek aile üyelerinden şiddet gördüğünü ifade etti" diye ekledi.

'KÜRTÇE BİLEN UZMANLAR ÇALIŞTIRILMALI'

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için şunlar da kaydedildi:

"CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınların insan haklarının korunması amacıyla Türkiye’nin taraf olduğu veya olmadığı temel uluslararası düzenlemeler Van’da bulunan kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları tarafından iyi anlaşılmalı, benimsenmeli ve uygulanmalıdır.
Şiddete karşı mücadele alanında çalışan gerek kamu kurumlarında gerek sivil toplum kuruluşlarında, Kürtçe bilen uzmanlar çalıştırılmalıdır.
ŞÖNİM Hakkında Yönetmelik’te tanımlandığı şekilde nitelikli personel istihdam edilmelidir.
Sığınma evinde kalınan süre ve sonrası için, kadınların iş hayatına katılması için meslek eğitimlerine katılmaları sağlanmalıdır."