WHO’dan kadına yönelik şiddete karşı uzman eğitimi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa ve Doğu Akdeniz bölge ofisleri, fiziksel veya cinsel şiddet mağduru kadınlara bakım ve sağlık hizmeti veren sağlık ekiplerinin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla bir girişim başlattı.

Tunus’un başkenti Tunus’da bu yılın hemen başında yapılan böylesi bir eğitim ile sağlık ekiplerinin, şiddete maruz kalıp da hayatta kalan kadınlara acil psikolojik destek vermesi ve ortaya çıkan fiziksel sorunlara ise bir an önce sağlıklı müdahalede bulunması hedeflendi.

Bu "eğiticilerin eğitimi" ile sağlık tesisi yöneticilerine, sağlık bakanlığı yetkililerine, sivil toplum temsilcilerine ve sağlık personelinin eğitiminden sorumlu kar amacı gütmeyen kuruluşlara pratik, uygulamalı beceriler kazandırılmak istendi.

Dünya Sağlık Örgütü’nde kadına yönelik şiddet karşı mücadele uzmanlarından Melanie Hyde, "Dünya Salık Örgütü’nün iki bölgesi arasındaki bu işbirliği, bir yandan katılımcıların deneyimlerini paylaşmalarını sağlarken, bir yandan da yeni ağların oluşturulmasında önemli bir fırsat sunuyor. Katılımcıları, Dünya Sağlık Örgütü’nün ev sahipliği yaptığı bir bilgi topluluğuna davet etmek, ülkeleri eğitimi başlatırken destekleyecek ve daha da önemlisi, bunun sağlık sisteminin toplumsal cinsiyete dayalı şiddete tepkisini nasıl güçlendirdiğini ölçmemize olanak tanıyacak."

Düzenlenen eğitime 12 ülkede çalışan sağlık çalışanları katıldı. 

Sadece Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde, 15 ila 49 yaş arasındaki her 4 kadından biri yaşamları boyunca partnerleri veya başkaları tarafından fiziksel veya cinsel saldırıya maruz kalıyor.