GÖRÜNTÜLÜ

Xwebûn’un yeni sayısı çıktı: Şiddetin iplerini koparmak

Xwebûn dergisinin 29. sayısı 'Şiddetin İplerini Koparmak' başlığıyla yayınlandı.

XWEBÛN DERGİSİ YAYINLANDI

Avrupa'da yaşayan Kürt ve enternasyonalist genç kadınlara yönelik 3 ayda bir yayımlanan Xwebûn dergisinin 29. sayısı 'Şiddetin İplerini Koparmak' başlığıyla yayınlandı.

Kürt ve enternasyonalist genç kadınlara yönelik 2017 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren Xwebûn dergisinde Kürtçe, Almanca, Türkçe ve İngilizce makaleler yer alıyor.

 Xwebûn editörleri derginin bu sayısında militarizme odaklandı.

 Editörler yeni sayı hakkında şunları söyledi:

"3. Dünya Savaşı'nın ortasında gerçekliğin peşinden koşmak değil, bir adım önünde olmak önemlidir. Bu savaşın merkezleri olarak özellikle Ortadoğu ve Kurdistan'da hem fiziki saldırıların yoğunlaştığının hem de psikolojik savaşın giderek daha hedefli bir şekilde kullanıldığının farkındayız. Ukrayna ve Rusya'nın yanı sıra Filistin ve İsrail'deki savaşlarla birlikte savaş hazırlıkları artık gündelik bir mesele haline geldi. Hegemonik ulus devletler, toplumun militarizasyonu yoluyla cinsiyetçilik ve faşizmi içimizde derinleştirmek istiyor. Bunun arkasındaki siyaseti anlamak, özellikle de kadınların askerlik hizmetinin tartışıldığı bir dönemde daha da önemlidir. Militarizm gündelik hayatımızda kendini nasıl gösteriyor? Militarizm gündelik cinsiyetçilikle nasıl bağlantılı? Bunu nasıl yapıyor? Editörler olarak bu savaşın deşifre edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu nedenle Xwebûn'un 29. sayısını bu konuya ayırıyoruz."
Yeni sayıda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın görüşme notlarından bir kesit ve konuya ilişkin değerlendirmeleri ile genç kadın ve gerillaların yazıları yer alıyor.

Ayrıca 28 Temmuz'da ölümsüzler kervanına katılan şehitler Bişeng Brûsk ve Sara Hogir Riha anısına da bir yazı yayımlandı.

 Derginin tamamı Spotify üzerinden de dinlenebilir:

https://open.spotify.com/show/4MAkjW2oeBRtIKIWj4Uo6S

Sayının içeriği şöyle:


Kurdî:
Jin wê cihana herî xweşik biafrîne
Stêrka Şoreşê: Şehîd Bişeng Brûsk

Tirkî:
Şehîd Sara Hogir Riha
O mekandan her sesin bir anlamı var

Deutsch:
Die Geschwüre der Gewalt: Sexismus- Faschismus- Militarismus
Der unheilige Krieg gegen die Frau
Krieg und Frieden
Wie das Militär versucht unsere Köpfe zu belagern
Gestern wie heute- Freiheit verwirklichen
Mach, was wirklich zählt..

English:
Society’s militarism problem
The accelerated rhythm of the ‘Third World War’
Breaking the spiral of militarism
Amargî – The Olive
Filmreview: Welcome to Dongmakgol