Yeter Polat’ın katilinin yargılandığı dava Berlin’de görüldü

Geçtiğimiz yıl eşi tarafından katledilen Yeter Polat’ın (Pehlivan) katilinin yargılandığı dava Almanya’nın başkenti Berlin’de başladı. İddianamenin okunduğu dava duruşması 4 Eylül’e ertelendi.

Duruşmaya Yeter Polat’ın kız kardeşleri ile Kürt kadın kurumları temsilcileri katıldı.

İddianamenin okunduğu duruşmada, katil eş için Alman Ceza Yasası’nın 211. Maddesine göre ömür boyu hapis cezası talep edildi.

Duruşma 4 Eylül’e ertelendi.

Davanın görüldüğü saatlerde ise DEST-DAN Kadın Meclisi mahkeme önünde bir miting düzenledi.

Mitinge DESTDAN, Êzidî Kadın Kurumları, Meclisa Jinen Êzidî -Edessa, Êzidî kadınlarının çatı kurumu ve Alman kadın kurumları katıldı.

Mitingte yapılan konuşmalarda kadınlara yönelik şiddet protesto edildi.

Mitingde konuşan Berlin NAV-DEM Eş Başkanı Melek Yula bir konuşma yaptı. Yula kadına yönelik şiddetin global olduğunu belirtti.

Sosyalist Kadınlar Birliği’nden Seher Yeter ise mahkemenin takipçisi olacaklarını söyledi.

Özgür Ezidi Kadın Hareketi-Avrupa’dan Leyla Boran ise davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

DEST-DAN’dan Sussana Rössling ise kadına yönelik şiddete karşı projeleri olan kurumlarla birlikte eylem yerine geldiklerini belirtti. Bu sistemin kadınları izole ettiğini, tekleştirdiğini de dile getiren Rössling, kadınlara şiddete karşı mücadele çağrısında bulundu.

Yeter Polat’ın ablası İslim Polat da yaptığı konuşmada, bu zulmün karşılıksız kalmaması temennisinde bulundu.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden Nupel Munzur ise kanunların, sistemin cinsiyetçi olduğunu vurguladı. Kadın katliamlarının normalleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Munzur, davanın takipçisi olacaklarını da söyledi.

Eylemde mahkeme basın sözcüsü Lisa Jani de bir konuşma yaptı. İddianamenin yüksek ceza üzerinden açılmış olduğunu hatırlatan Jani, dava hakkında bilgi verdi.