YJA Star: Bêrîtanca yaşayacağız!

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı: Bizi ölüme mahkum etmek isteyen sömürgeci faşizm karşısında Bêrîtan bizim atan kalbimiz, savaşan irademiz, yaşama açılan kanatlarımızdır. Bêrîtanca sevecek, Bêrîtanca vuracak ve Bêrîtanca yaşayacağız.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, “Kadın ordulaşmamızın sembolü Bêrîtan (Gülnaz Karataş) yoldaşımızı şehadetinin 31. yılında saygı ve minnetle anıyor, değerli anısına layık olma sözümüzü yineliyoruz. Bizi özgür kadın kimliğimizle buluşturan Önderliğimizi büyük bir özlem, sevgi ve saygıyla selamlıyor ve ordulaşmamızın 31. yılını kadınların ortak özgürlük değeri olarak direnen tüm kadınlara armağan ediyoruz. Ekim ayını, kadın direniş ayına dönüştüren soylu Ekim şehitlerimize bağlılığımızı bir kez daha belirtiyor, anılarının önünde saygıyla eğiliyoruz. Anılarına bağlılığın gereği olarak Ekim’in kızıllığına yakışır bir biçimde şehitlerimizin hayallerinin gerçekleşmesinin teminatı olan zafer bayrağımızı yüksek dağ zirvelerinde dalgalandıracağımızın söz ve kararlığını ifade ediyoruz” dedi.

YJA Star açıklamasında, “90’lı yıllar halkımız ve hareketimiz açısından önemli yıllardır. Bu yıllarda halkımız serhildanları geliştirerek sömürgeci faşizm karşısında önemli bir duruş sergilemiş ve kölece bir yaşamı kabul etmeyeceğini gözler önüne sermiştir. Gelişen serhildanlarla beraber zirveleşen özgürlük hareketimizin en çok etkilediği toplumsal kesim ise kadınlar olmuştur. Kadınlar, bu yıllarda serhildanlara öncülük etmiş, akın akın dağlara gelerek faşizm karşısında önemli bir güç konumuna ulaşmıştır. Bu durum en başta emperyalizmin ileri karakolu durumunda olan sömürgeci faşist Türk devleti olmak üzere küresel güçler açısından büyük bir tehlike olarak görülmüştür. Bundan dolayı yerel ve küresel güçler yanlarına Kürt gericiliğini de alarak hareketimize karşı içten ve dıştan bir tasfiye operasyonuna girişmişlerdir. Yine bunun karşısında toplumsal alanda olduğu gibi, askeri alanda da en güçlü cevap Bêrîtan şahsında Kürt kadınından gelmiştir. Bêrîtan, düşmanının eline geçmektense, kendisini uçurumlardan atmayı tercih eden onurlu Kürt kadınının takipçisi olmuş, teslimiyeti dayatan güçler karşısında özgürlük tercihiyle onurlu bir duruş sergilemiştir. Bêrîtan, bu duruşuyla içteki ve dıştaki tasfiyeyi işlevsiz kılmış ve hem küresel güçlere hem de Kürt gericiliğine en etkili darbeyi vurmuştur. Bêrîtan, özgürleşmekte ısrarlı Kürt kadınının sembolüne dönüşerek, kadınları özgürleşen toplumun mutlaka özgürleşeceğinin kanıtı olmuştur. Bêrîtan’ın bu soylu duruşunun ardında teslim olmamak için kendisini uçurumlardan atan Dêrsîm’in asi kızları vardır. Bu soylu direniş geleneği Gülbahar, Rindê Xan ve Besêler’in mirasıdır. Bêrîtan kendisinden önceki Sara, Azime, Bêsê Anuş ve Hanım Yaverkayalar’ın geliştirdiği direniş mirasının en özlü sembolüdür. Bêrîtan, düşmana teslim olmamak için kendisini uçurumlardan atan, sulara bırakan, bombasını kendisinde patlatan tüm Kürt kadınlarının özgür ruhlarının ortak temsilidir. Bêrîtan, savaşanın özgürleşeceğinin ifadesi olmuş ve onurlu yaşamın kapısını tüm kadınlara açmıştır. Bêrîtan duruşuyla Dêrsîm’in kızlarının, Besêler’in intikamını en onurlu bir biçimde almış, Kürt kadınının onurlu duruşunun kopmaz bir halkası olmuştur” denildi.

BÊRÎTAN İZİNDEN GİDEREK ÖZGÜRLÜĞE KANAT AÇTILAR

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, şu hususlara da dikkat çekildi:

“Xakurkê’nin eşsiz güzellikteki uçurumlarından bedenini bir şahin misali dalgalandırarak sömürgeciliğe ve onun yerel işbirlikçiliğine Kürt kadınının teslimiyeti asla kabul etmeyeceğini gösteren Bêrîtan’ın ardından bugün binlerce kadın YJA Star saflarında direnmektedir. Botan’da Leyla Sorxwîn ve Rojbîn Dersimler, Serhat’ta Hêjar Zozanlar, Amed’te Axîn Mûşlar, Mêrdîn’de Gülbahar, Mercan ve Destan Botanlar, Garzan’da Ardem Araratlar, Dêrsîm’de Arjîn Saryalar, Xakurkê’de Asya Kanireşler ve daha onlarcası teslimiyeti dayatan faşizm karşısında Bêrîtanlaşanlardır. Her biri kadın ordulaşmamızın 31. yılında Bêrîtan’ın izinden giderek özgürlüğe kanat açtılar. Kurdistan’ın dört bir yanında ve Medya Savunma Alanları’nda YJA Star öncülüğünde gelişen direnişte, sömürgeci faşizme darbe üstüne darbe vuranlar Bêrîtan’ın ardıllarıdır. Kobanê’de, Şengal ve Mexmûr’da kadınları DAİŞ karanlığından kurtaranlar Bêrîtan’ın komutanlığı altında yürüyenlerdi. İşte bugün Kobanê’de, Şengal’de, Mexmûr’da ve dağlarda kadınların kanlarıyla yaratmış olduğu bu özgürlük değerleri AKP-MHP faşizmi tarafından yine saldırı altındandır. Her gün onlarca kez bombalanan sivil yerleşim yerlerinde asıl hedef kadın bakış açısıyla yaratılmış olan yaşamın kendisidir. Son teknoloji yasaklı silahlar ve kimyasal gazlarla işlenen savaş suçlarıyla teslim alınmak istenen Bêrîtanca iradedir. Ama görüyoruz ki Bêrîtan’ın öncülüğünde yürüyenler bu savaş suçlarına Sara ve Rûkence cevap olmakta, Bêrîtanca iradenin teslim alınamaz olduğunu kanıtlamaktadır. Bêrîtan, kadın ordumuzun çelikten iradesinin temsili olmaktadır. Bêrîtan özgürlüğe kanat açan kadınının onurudur. Bêrîtanca yaşamak onurlu yaşamın adı, Bêrîtanca savaşmak zafere ulaşmanın yol haritasıdır.

Bêrîtan’ın savaştığı yıllarda bir kadın olarak eyleme gitmek için büyük bedeller ödemek gerekirdi. Verilen büyük bedellerin ardından biz, bugün YJA Star güçleri olarak her gün onlarca eyleme öncülük edecek düzeye ulaştık. Gittikçe profesyonelleşen bir kadın ordumuz var. Bizler savaşma hakkımızı Bêrîtan’dan miras aldık ve bugün O’nun hayallerinin izinden yürüyoruz. Biz, YJA Starlı kadınlar her kadınının onurlu bir yaşam için özgürce savaşmaya hakkı olduğuna inanıyoruz. Bugünün Bêrîtanları olarak tüm kadınları bu onurlu savaşımızın görkemine çağırıyoruz. Ve diyoruz ki; bizi ölüme mahkum etmek isteyen sömürgeci faşizm karşısında Bêrîtan bizim atan kalbimiz, savaşan irademiz, yaşama açılan kanatlarımızdır. Bêrîtanca sevecek, Bêrîtanca vuracak ve Bêrîtanca yaşayacağız.

ÖNDER APO’YA ÖZGÜRLÜK HAMLESİNİ SELAMLIYORUZ

Evrensel bir önder olan Önderliğimize dönük tecridin son bulması ve Önderliğimizin fiziki olarak özgürlüğe kavuşması için dünyanın dört bir yanından değerli insanlar, toplum öncüleri, kadınlar, gençler bir araya geldi. Halkımız ve dostlarımız tarafından ‘Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm’ şiarıyla başlatılan özgürlük hamlesini de YJA Star güçleri olarak selamlıyor, Önderliğin etrafında toplanan dostlar topluluğundan onur duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Önderliğimize dönük hukuksuzluğu, halkımıza dönük kıyımı ve savaşan güçler olarak bize dönük işlenen savaş suçlarını göreceğine dair dünya insanlığına olan inancımız sarsılmazdır. Çünkü biz insana inanmayı, insana değer vermeyi Önderliğimizden öğrendik. Önderliğimizin ortaya koymuş olduğu bu insanca yaşamın adı olan özgür yaşam paradigması her geçen gün daha fazla insanı etkilemektedir. Bu da özgürlüğün yaklaştığını müjdelemektedir. Özgür günlere yaklaşmanın coşkusuyla; halkımıza, kadınlara ve Önderliğimize dönük saldırılar karşısındaki en büyük güç olduğumuz bilinciyle direnecek ve faşizmin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz. Tıpkı fedai yoldaşlarımız Rojhat Zilan ve Erdal Şahin gibi faşizmin kalbinde patlayan volkanlara dönüşecek, her an teslimiyeti dayatan faşizmin ensesinde olacağız. Önderliğimiz fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya, halkımız onurlu bir yaşamı elde edinceye kadar durmayacağız. Her an, her yerde vurmayı sürdüreceğiz. Bêrîtanlar’ın ardıllarının kesinleştirdiği özgür yaşamı 31. yılında YJA Star güçleri olarak daha da büyütecek ve sömürgeci faşizmi yerle bir edeceğiz. Zafer Bêrîtanca direnen özgür kadınının olacaktır.!”