GÖRÜNTÜLÜ

YJK-S 8. kongresini gerçekleştirdi

Yeni dönem örgütlenmesi temelinde Basel’de gerçekleştirilen İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) 8’inci Kongresi’nde, “Önderliğimizin yarım kalan projesini kadın devrimiyle tamamlayacağız. Bu iradeye sahibiz” mesajı verildi.

YJK-S 8. KONGRESİ

İsviçre’de 6 meclis, 5 komün ve 6 inisiyatifin çatı örgütlenmesi olan İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S), 8. Kongresini tüm bileşenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Bl) konferans salonunda onlarca delegenin katılımıyla düzenlenen kongre, "Bi jin jiyan azadî ber bi şoreşa jinê” (Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz) şiarıyla yapıldı. 

Zap, Metîna ve Avaşîn şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşu sonrası Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Sozdar Sîdar siyasal sürece ilişkin değerlendirmeler yaptı.

İşgalci devletlerin dört parça Kurdistan’da yürüttüğü özel savaş konseptinin bütün hızıyla devam ettiğini belirten Sîdar, Kürtlere karşı geliştirilen bu savaşın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecritle daha da derinleştirilmek istendiğini söyledi. 3 yılı aşkın süredir Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan’dan haber alamadıklarını ifade eden Sîdar, “İnsanlığı alternatifsiz bırakan egemen-baskıcı devletler insanlığı kendilerine muhtaç hale getirmek istiyorlar. Bu aşamada halkların ortak ve özgür yaşaması temelinde bir paradigma geliştirildi. Özünde kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik yaşamın kapılarını aralayacak olan bu paradigmayı Önderliğimiz geliştirdi. Bugün Önderliğimiz üzerinde sürdürülen tecrit, esasında bu özgürlükçü yaşam modeline karşı geliştirilen politikaların bir yansımasıdır” diye konuştu.

‘ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZÜ ORTAYA KOYACAĞIZ’

Egemenlerin yarattığı savaş ve kaostan özellikle kadın ve çocukların etkilendiğine dikkat çeken Sozdar Sîdar, bu nedenle Kürt kadınların örgütlülüğünün hayati önem arz ettiğinin altını çizdi. Sîdar devamla şöyle konuştu: “Kürt kadınlar hem dünya kadınları için mücadelede öncü rol üstlendi. Jin Jiyan Azadî sadece bir slogandan ibaret değildir. Önder Apo’nun paradigmasıyla şekillenen ve özgür bir yaşamın mümkün olduğunu gözler önüne seren bir modeldir. Öncülüğünü biz Kürt kadınların yaptığı bu yaşam modelini yaşamımızın her alanında içselleştirecek, örgütlü gücümüzü ortaya koyacağız."

‘ÖNDERLİĞİN PROJESİNİ KADIN DEVRİMİYLE TAMAMLAYACAĞIZ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlüğü konusunda “Benim yarım kalmış projem" şeklindeki sözünü hatırlatan Sozdar Sîdar “Örgütlenmemiz aşamasında bu söz, bizim için talimattır. Önderliğimizin paradigmasını yaşamımızın her alanına tam olarak yaydığımız gün, Önderliğimizin talimatını yerine getirmiş olacağız. Bu irade bizde var. Nasıl mı? İşgalci Türk devleti teknolojik üstünlüğüne bakarak Kurdistan Özgürlük Gerillasını yol edeceğini söylüyordu. Özgürlük Gerillası geliştirdiği pratikle işgalci devletin bu üstünlüğünü yok etti. Newroz’da arkadaşlar bu haberin müjdesini halkımıza verdi. Medya Savunma Alanlarına yönelik her türlü teknoloji ile sürdürülen işgal saldırılarına karşı gerilla direnişinin yenilmezliğine tanık olduk. Biz bu mücadeleyi, Önderliğin bu projesini kadın devrimiyle tamamlayacağız” diye vurguladı.  

Sozdar Sîdar’ın konuşmasının ardından YJK-S bileşenlerinin faaliyet raporları okunup üzerinde tartışma ve değerlendirmeler yapıldı. Ardından seçim gündemine geçildi. Selma Sürer YJK-S’nin yeni dönem sözcüsü olarak seçilirken, bir de 12 kişiden oluşan yeni yönetim seçildi.

Kongre, "Jin Jiyan Azadî", "Bijî berxwedana Gerîla ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.